Evenimentul Zilei > International > Criza politică în Bulgaria. Nici acum nu sunt soluții pentru o bună guvernare a țării
Criza politică în Bulgaria. Nici acum nu sunt soluții pentru o bună guvernare a țării

Criza politică în Bulgaria. Nici acum nu sunt soluții pentru o bună guvernare a țării

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat că partidul său, GERB, va propune o variantă privind noua guvernare a ţării.

Şeful executivului de la Sofia a deschis şedinţa de guvern de miercuri, adresând felicitări pentru victoria GERB la alegerile parlamentare de duminică.

„Pot afirma cu onoare şi mândrie că ne-am îndeplinit absolut toate angajamentele şi promisiunile pe care ni le-am asumat anul acesta. De aceea, cu experienţa şi expertiza noastră şi cu o diferenţă de 10% faţă de următorul partid clasat – o victorie convingătoare -, suntem obligaţi, de dragul alegătorilor noştri, să oferim o variantă de guvernare. În calitate de primă forţă politică, GERB va încerca să realizeze un mandat de guvernare”, a precizat premierul. Cu toate acestea, Borisov a solicitat formaţiunii politice „Există un astfel de popor”, clasată pe locul al doilea, să îşi asume responsabilitatea, propunând un cabinet care ar putea primi sprijin din partea GERB.

„Cu peste o jumătate de milion de alegători, liderul partidului ‘Există un astfel de popor’, Slavi Trifonov, trebuie să iasă şi să îşi asume responsabilitatea. Dacă este primul sau al doilea, nu contează în acest caz. Noi vom face o propunere, cu care nu vor fi de acord şi va veni rândul lor. De aceea, îi cer în cel mai colegial mod să înceapă să formeze componenţa guvernului, majoritatea, să decidă cine va fi preşedintele parlamentului, comisiile, miniştrii, miniştrii adjuncţi, prefecţii regionali. Aceasta este o sarcină foarte dificilă, complexă şi necesită timp. Este important pentru mine să existe un guvern stabil în ţară”, a comentat Borisov.

Prim-ministrul bulgar şi-a exprimat îndoiala privind obţinerea unor rezultate diferite, dacă vor avea loc noi alegeri şi a propus, ca în cazul imposibilităţii formării unui guvern, să fie convocată Marea Adunare Naţională, care să modifice Constituţia.

În urmă cu o zi, vicepreşedintele partidului „Există un astfel de popor”, Toşko Iordanov a reafirmat că nu va intra într-o coaliţie cu GERB, Partidul Socialist Bulgar şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi.

Se caută soluții

Premierul bulgar și lider al GERB Boiko Borisov a schimbat macazul și, după ideea din noaptea alegerilor pentru un guvern de experți și unirea cu celelalte partide în noul parlament, a vorbit acum despre un cabinet al GERB. În același timp, el l-a chemat pe Slavi Trifonov, clasat pe locul doi în alegeri, să înceapă pregătirile pentru guvernarea țării și chiar i-a promis sprijin, pentru a exista o „guvernare stabilă”. Borisov a „împletit” însă câteva teze, deoarece după cuvintele despre stabilitate a ieșit cu un prognostic pentru un eșec al unui posibil guvern „anti-GERB”. În același timp, dacă nu se face un guvern și se organizează noi alegeri, acest lucru ar fi o „iresponsabilitate”, potrivit premierului bulgar. În primul său discurs de la anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare, Borisov a vorbit din nou și despre Marea Adunare Națională care să adopte modificări în Constituției pentru votul majoritar.

 

Va exista o încercare pentru un guvern GERB

 

„Noi, cu experiența și expertiza noastră și o victorie convingătoare de 10% avans față de următorul partid, suntem obligați să oferim alegătorilor noștri o variantă de guvernare”, a spus Borisov, adăugând că va propune un cabinet GERB care să fie votat în plenul parlamentului. Până în prezent, nicio forță politică nu și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini o asemenea variantă. „Din ceea ce aud, cu greu se va întâmpla. După aceea, ei să se strîngă și să se facă un guvern. Am văzut acest lucru sub Oreșarski, îl vom analiza într-o versiune mai proastă. Lasăți-mă să fiu un prooroc prost, să se întâmple invers. Poate să vor aduna și vor face ceva bun”, a comentat Borisov.

În opinia lui Borisov, cu toate că un guvern al opozanților GERB ar fi un insucces, acestea trebuie format. Dacă nu vor face asta, arată că vor să arunce statul în haos și să demonstreze că nu sunt în stare să guverneze și aceasta li se va întoarce la alegeri, a mai spus el

 

Borisov i-a oferit sprijin lui Slavi Trifonov

 

În caz de imposibilitate de a forma un guvern de către GERB, președintele Rumen Radev trebuie să înmâneze mandatul următorului partid – „Există un astfel de popor” cu lider Slavi Trifonov. Pentru ca încercarea sa să aibă succes, Borisov a solicitat chiar sprijinul a zece deputați „de serviciu”. Mandatele definitive nu au fost încă distribuite de Comisia Electorală Centrală, dar potrivit sociologilor, GERB va avea 75 de deputați, „Există un astfel de popor” – 51, Partidul Socialist Bulgar – 43, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți – 30, Bulgaria Democrată – 27, „Ridică-te. Mafia, afară!” – 14. Deci, dacă noii actori politici din parlament – „Există un astfel de popor”, Bulgaria Democrată și „Ridică-te! Mafia, afară!” încearcă să formeze un guvern, se vor baza pe sprijinul a 92 de deputați și vor avea nevoie de mai mult decât cei zece propuși de Borisov pentru a ajunge la cei 120 necesari. „Noi purtăm responsabilitatea până la alegeri, cu peste 500.000 de alegători, colegul politic Slavi Trifonov trebuie să iasă și să își asume responsabilitatea. Dacă e primul sau al doilea nu contează. Vom propune un cabinet, nu îl vor alege și va veni el. În cel mai colegial mod îl rog să înceapă să formeze un guvern, majoritatea, cine va fi președintele Parlamentului, la comisii, miniștrii, viceminiștrii, aceasta este o sarcină complexă, să nu dezerteze. Să nu se scuze că nu le ajung voturile. Au ocazia pentru o majoritate foarte stabilă în parlament, au mai mult decât suficient – 200 de voturi. Dacă au nevoie de ceva, sunt gata să le dau 10 deputați de serviciu care să-i sprijine. Este important pentru mine să am un guvern stabil, eu iubesc această țară”, a spus Borisov. Boiko Borisov și-a reiterat teza pentru stabilitate în contextul planului de redresare al UE. În noaptea alegerilor, el s-a remarcat ca fiind singurul cu experiență în absorbția calitativă a viitoarelor fonduri de la UE.

 

Marea Adunare Națională este din nou pe ordinea de zi

 

Borisov și-a reiterat reticența, dar și disponibilitatea, de a organiza alte alegeri, despre care „Există un astfel de popor” și Bulgaria Democrată au comentat deja că sunt cât se poate de posibile. „Văd o iresponsabilitate imensă din partea altor partide politice. Unii ajung până acolo, după ce am cheltuit 150 de milioane de leva și alaltăieri s-au încheiat alegerile, ei vor alte și alte alegeri. Vom fi bucuroși să participăm la astfel de alegeri”, a spus Borisov.

Actualul prim-ministru încă vorbește despre convocarea unei Mari Adunări Naționale și schimbarea Constituției. O idee lansată deja de Borisov după protestele împotriva guvernului său, care au început pe 9 iulie 2020 și au durat câteva luni de zile. Atunci, în declarația sa, Borisov a încercat să calmeze tensiunea și a propus reluarea și convocarea Marii Adunări Naționale. Cu toate acestea, Adunarea Națională a respins propunerea GERB, a Patrioților Uniți și a Volia pentru a o convoca.

„Dacă li se pare atât de dificilă actuala situație politică, dacă nu există o soluție, noile alegeri nu sunt o soluție. Iată o soluție, am vorbit cu toții despre Marea Adunare Națională, alegeri majoritare, ne întâlnim acum, convocăm Marea Adunare Națională, lăsați-l pe președintele Radev să depună proiectul său de Constituție. Convocăm Marea Adunare Națională, rezolvăm toate problemele și începem din nou. Să convocăm Marea Adunare Național, GERB poate dispărea atunci, haide să vedem, că ați dorit vot majoritar”, a adăugat Borisov.