Eliberarea lui Liviu Dragnea a repus pe tapet chestiunea condițiilor critice din penitenciarele românești, care au adus României o condamnare la CEDO. Invitata lui Robert Turcescu în podcastul EVZ Play de joi, judecătoarea Dana Gârbovan, președinte UNJR și șef al Curții de Apel Cluj, a explicat deficiența instituțională a sistemului de justiție în rezolvarea acestei crize cronice.
Magistratul consideră că însăși rata de recidivă a celor condamnați e răspunsul pentru modul cum educă procesul penal în România.
„Situația din penitenciare e foarte gravă"
„Rata mare de recidivă arată că persoanele din penitenciare nu sunt educate. Situația din penitenciare e foarte gravă. În perioada pandemiei cei închiși au rămas închiși în celulă. Au fost suprapopulate celulele, mai ales odată cu abrogarea recursului compensatoriu.
România a fost condamnată de CEDO. La nivel uman e important să se poarte această discuție. Sunt realități spuse și de persoane care ocupau funcții importante în statul român care au recunoscut acest lucru (n.r. - condițiile teribile din închisori și nerespectarea drepturilor omului).
Angajatorii nu sunt încurajați să angajeze persoane eliberate condiționat
„Nu există niciun mecanism. Acest rol educativ ar trebui să existe pentru toate persoanele, publice sau nepublice. Justiția să pedepsească, dar să și educe. Dar e un rol mai mult teoretic, se tot încearcă acum cu sistemul de probațiune să fie urmărite după eliberare. Nu există niciun mecanism, la nivel de stat, care să încurajeze angajatorii să angajeze persoane eliberate condiționat. Rolul educativ al justiției este astăzi pur teoretic", a explicat judecătoarea Dana Gârbovan în emisiunea lui Robert Turcescu.
Versiunea completă a interviului poate fi vizionată aici: