Criza ne taie din banii de la UE

Criza ne taie din banii de la UE

Atât firmele, cât şi autorităţile locale vor avea de pierdut din cauza dificultăţii de accesare a creditelor şi a scumpirii împrumuturilor.

Criza financiară internaţională face ca fondurile europene destinate României să ajungă tot mai greu la beneficiarii de la noi. Din frica de a nu aproba credite pentru proiecte riscante, băncile oferă împrumuturi din ce în ce mai greu. Dobânzile sunt şi ele tot mai mari, din cauza creşterii costului finanţărilor pe plan internaţional.

Astfel, finanţările bancare vor deveni foarte dificil de accesat atât pentru firme, cât şi pentru autorităţile locale, cele pentru care e rezervată cea mai mare felie din banii europeni.

Primăriile, în avantaj faţă de firme

Cel mai mult vor avea de suferit companiile, susţine Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR). În opinia sa, cel puţin 10% din firmele interesate de finanţări europene nu le vor putea obţine chiar dacă au proiecte bune, însă considerate cu grad înalt de risc. „Alte circa 60% din companiile care au afaceri solide vor reuşi să ia bani, însă vor trebui să suporte creşterea costurilor creditării“, ne-a spus Ovidiu Nicolescu. Restul de 30% din firme, care îşi pot asigura fondurile din propriile bugete, nu vor fi afectate de criză, a precizat el.

Potrivit reprezentantului CNIPMMR, autorităţile locale au avantajul că nu au activele grevate de datorii. În plus, „sunt clienţi siguri pentru o bancă. Niciodată o primărie sau un judeţ nu dă faliment, deoarece îşi recuperează banii din impozite şi taxe locale. Dacă are dificultăţi, se poate prelungi perioada de rambursare“, adaugă Nicolescu.

Bani europeni pentru cofinanţare Condiţiile mai dificile de finanţare „este posibil să persiste pentru o perioadă mai lungă şi este vizibilă pentru toate categoriile de împrumutaţi, de la entităţi suverane la autorităţi publice locale şi corporaţii.

Oricum, această situaţie concretizată atât în România, cât şi în alte ţări nu presupune imposibilitatea accesului beneficiarilor de fonduri europene la instrumentele de cofinanţare în general“, susţine Eugen Teodorovici, secretarul de stat responsabil de fondurile europene din Ministerul Finanţelor.

Conform oficialului, până la sfârşitul anului, IMM-urile vor putea accesa bani europeni pentru a-şi cofinanţa proiectele, în valoare totală de 100 de milioane de euro, prin intermediul băncilor (mecanismul Jeremie). Pentru autorităţile locale va fi gândit un mecanism similar, susţinut de stat şi bănci de la noi şi din afară, adaugă Teodorovici.

RISCURI Incertitudinea poate tăia din alocări

Turbulenţele financiare internaţionale ar putea avea ca efect chiar reducerea „raţiei“ de fonduri europene. Analiştii economici nu pot creiona cu exactitate care vor fi urmările crizei, în condiţiile în care o serie de decizii sunt luate în funcţie de panică, frică şi nesiguranţă. Statele membre ale Uniunii Europene au mare nevoie de bani în acest moment, unele dintre ele fiind puse în situaţia să dea fonduri pentru salvarea băncilor cu probleme. Din această cauză, o parte dintre fondurile europene alocate deocamdată doar pe hârtie statelor în dezvoltare, cum e România, s-ar putea să nu ajungă şi în conturile acestor ţări. „E greu de estimat ce impact va avea criza externă asupra absorbţiei fondurilor europene în România. Cert este că finanţarea a devenit mai dificilă. Iar efectele crizei sunt impredictibile. Acum nu vedem decât o parte a problemei. Sunt riscuri mari şi în ceea ce priveşte alocările europene, nu ştim cum va arăta bugetul UE în următorii ani, în această atmosferă de incertitudine“, a declarat, pentru EVZ, Ionuţ Dumitru, şeful Departamentului de cercetare de la Raiffeisen Bank.

Ne puteți urmări și pe Google News