Situaţia financiară de pe Glob a dus la închiderea unei fabrici de încălţăminte din Turda, şi peste 100 de angajaţi au rămas pe drumuri aproape fără să-şi dea seama ce i-a lovit.
Alucrat 30 de ani într-o fabrică din Turda, jude- ţul Cluj. În ultima vreme a făcut încălţăminte pentru italieni, ceea ce a sunat bine şi i-a adus o leafă OK. În urmă cu o lună, a aflat că e criză la americani. Ceva cu Bursa, cu băncile, cu dolarul. Chestii de-ale lor.
Săptămâna trecută, fără să-şi dea prea bine seama de ce, criza a lovit-o în plin pe ea, Susana Cristea, 48 de ani. Fabrica italienilor s-a închis pentru că „nu mai există comenzi“. Iar ea a rămas şomeră, în plină globalizare a crizei.
„Nu am crezut că va ajunge la mine criza“
Probabil primii şomeri din România afectaţi direct de criza financiară sunt 105 angajaţi ai unei fabrici de încălţăminte din Turda, Toscano SRL. În urmă cu o lună, cei 105 salariaţi de la Toscano trăiau fericiţi, fără probleme. Îşi vedeau de treabă şi luau salarii bunicele, de 900 de lei. Îşi făceau planuri pentru Revelion.
Pentru Susana Cristea visul frumos s-a spulberat într-o dimineaţă, când a aflat că este şomer şi că va primi o indemnizaţie de şomaj de 480 de lei şi că e norocoasă să primească atât, graţie celor 30 de ani vechime pe care îi avea. „Dacă aş fi avut mai puţini ani lucraţi, ajutorul de şomaj era mai mic“, explică, repede, femeia.
Fără să stea mult pe gânduri, continuă şi vorbeşte de criza financiară ca de un blestem. „Eu nu am crezut nicio clipă că această criză financiară va ajunge la mine. Am tot auzit la televizor, dar nu m-am putut gândi că mă va afecta în vreun fel tocmai pe mine. Am văzut că pică bănci, dar ce treabă aveam eu cu băncile? Nu mi-am imaginat că fabrica noastră se va închide vreodată“, mai spune Susana Cristea.
Din punctul ei de vedere, până şi patronul italian a fost luat pe nepregătite. Cel puţin aşa a lăsat el să se înţeleagă. Într-o zi, i-a chemat la o şedinţă pe toţi angajaţii şi le-a spus că există comenzi, că vin bani şi că totul va fi bine. „A doua zi, patronul ne-a spus că este obligat să închidă pentru că nu mai are comenzi, şi asta din cauza crizei financiare care a distrus toate pieţele de vânzare din Europa“, relatează femeia, încă năucă.
Pentru angajaţii de la Toscano vestea că vor fi şomeri nu a venit singură. Oamenii au aflat că patronul italian nu a plătit contribuţiile la asigurările de stat şi acum trebuie să aibă loc un proces pentru a-l obliga să plătească aceste impozite. „Acum trebuie să mergem în tribunal pentru că nici o autoritate nu ne-a ajutat deşi am reclamat în toate locurile“, a mai spus femeia.
Între nostalgia comunismului şi ratele de la bancă
Acum, Susana Cristea, încă tânără, dar şomeră prima oară în viaţă, după 30 de ani de muncă, a ajuns să regrete vremea comunismului. Măcar atunci, zice ea, s-a ales cu un apartament pe care l-a cumpărat cu 50.000 de lei. „În Turda erau atâtea fabrici încă nu puteai să mergi pe stradă de câţi oameni erau. Acum nu mai e nimic şi nimic nu mai merge. În zilele astea nu mai sunt angajaţi nici măcar un sfert dintre locuitorii oraşului. Cei mai mulţi sunt şomeri sau au plecat la muncă în străinătate. Dacă aş fi mai tânără, poate aş pleca şi eu, dar nici în Italia sau în Spania nu mai merg lucrurile bine şi oamenii se întorc“, filosofează femeia.
Susana Cristea mai are o problemă. A luat un credit pentru nevoi personale, pe vremea când nu-şi făcea niciun fel de problemă, iar acum ajutorul de şomaj îi ajunge doar cât să plătească rata. Cum se va descurca? „Rămâne să trăim din salariul soţului meu şi, dacă nu ne ajunge, o să aşteptăm primăvara să mâncăm supă de ştevie. La 48 de ani e foarte greu să ajungi şomer într-un oraş fără viitor. Eu nu mai văd viitorul acestei zone unde nu se mai construieşte nimic“, a conchis Susana Cristea.
Zonă defavorizată
După ce au fost disponibilizaţi, mulţi angajaţi ai fabricii au început să-şi caute de lucru. Ana Trif are 38 de ani şi 15 ani vechime în industria de încălţăminte. „Am fost la un interviu, dar îmi trebuiau ceva studii pentru controlul calităţii. Am depus CV-uri în patru locuri în total“, spune Ana Trif, ca un veritabil profesionist în resurse umane.
Drama fostei angajate de la Toscano este că nu va avea bani să- şi plătească împrumutul luat pentru a-şi cumpăra un apartament. „Am avut nişte bani adunaţi, am luat un credit de nevoi personale şi am luat un apartament. Am stat toată viaţa cu chirie şi am zis să ne luăm o casă a noastră“, a mai spus Trif.
Un alt şomer, Aurel Tolan, 55 de ani, din Turda, propune soluţii. El crede că statul ar trebui să se implice mai mult prin politici sociale. „După mine, aş face adevă rate zone defavorizate şi Turda chiar e acum o astfel de zonă. Nu aş percepe impozite şi i-aş încuraja pe patroni să investească“, a spus bărbatul.
"Nu am crezut nicio clipă că această criză va ajunge la mine. Am văzut că pică bănci, dar ce treabă aveam eu cu băncile?", Susana Cristea, şomeră, 48 de ani
DIN ŢARĂ
Mii de şomeri în şapte judeţe
BRAŞOV. Compania Rolem Codlea, parte a grupului Draexlmaier Germania, va disponibiliza, în februarie-aprilie 2009, 1.000 din cei 1.800 de angajaţi în prezent. Societatea se ocupă de accesorii de uşi pentru Mercedes. INA Schaeffler, cu capital 100% german, care produce rulmenţi, a decis să nu mai prelungească contractele pe o perioadă determinată a 600 de muncitori. 61 de persoane vor fi puse pe liber de compania Colgate - Palmolive, pentru că din primăvară va reloca fabrica în Polonia. Alte şase societăţi au anunţat 276 de disponibilizaţi.
PITEŞTI. Firma Leoni din Argeş, cea care furnizează cablaje şi accesorii similare Uzinelor Dacia, va disponibiliza în aceste zile 22 din cei 247 de angajaţi.
CLUJ. 193 din 2.700 de angajaţi de la Industria Sârmei Câmpia Turzii, deţinută de Mechel, vor fi trimişi în somaj tehnic, până pe 30 noiembrie. Şi la combinatul din Târgoviş te, aproximativ 3.000 din cei circa 3.700 de angajaţi sunt în această situaţie.
PLOIEŞTI. 740 de angajaţi ai Uzinei Mecanice Plopeni, unitate din industria de apărare, au intrat de azi în şomaj. În unitate vor rămâne 130 de angajaţi.
FOCŞANI. Peste 350 de angajaţi ai fabricii de mobilă Mopaf SA Focşani au fost concediaţi, de la 1 noiembrie. În locul fabricii va fi ridicat un cartier rezidenţial.
ALBA. Peste 830 de sezonieri din agricultură sau construcţii vor rămâne fără locuri de muncă din această lună. Cei mai mulţi, 369, provin de la Hidroconstrucţia SA Sebeş, care va rămâne cu o treime dintre angajaţi.
ARAD. 515 disponibilizări colective, în special din domeniul confecţiilor şi al încălţămintei, au fost anunţate până ieri în Arad. Din martie, când erau 70 de persoane disponibilizate, trendul a fost crescător, ajungând în septembrie la 140, iar în octombrie, la 115. (Mara Popescu)
CAUZE
Lanţul slăbiciunilor financiare
La fosta fabrică de încălţăminte nu mai e nimeni. Fosta directoare Diana Racolţa a declarat, la momentul disponibilizărilor, că măsura trecerii în şomaj a muncitorilor a fost provocată de criza financiară din cauza căreia toate comenzile externe au fost anulate. Directoarea Racolţa a mai spus că situaţia a generat un lanţ al slăbiciunilor financiare în care au fost implicaţi şi producătorii de piele pentru încălţăminte, afectaţi la rândul lor de criză. Firma Toscano SRL producea pe lună în jur de 12.000 de perechi de încălţăminte, iar din luna septembrie nu a mai avut nicio comandă fermă.