Criza i-a întors pe greci la origini: plata în natură se răspândeşte
- Raluca Florescu
- 5 octombrie 2011, 08:10
Trocul a devenit tot mai popular în Grecia, pe fondul crizei financiare, după cum au descoperit jurnaliştii "New York Times" ajunşi într-un orăşel elen, unde această formă de comerţ a devenit tot mai întâlnită.
În timp ce politicienii se zbat să scoată ţara dintr-o criză profundă, după ce tot ei au adus-o aproape de colaps, permiţând aparatului bugetar să se dezvolte peste puterile economiei, oamenii de rând au luat iniţiativa şi au găsit o cale de salvare. Aşa că, dacă banii au devenit tot mai rari, pe fondul scăderii veniturilor şi al creşterii şomajului, nu e o problemă, pentru că aceştia au găsit alternative de plată.
În Volos, unul din oraşele Greciei, Theodoros Mavridis, un localnic, a dezvoltat un sistem de troc care capătă, pe zi ce trece, tot mai mulţi simpatizanţi. Concret, reţeaua foloseşte o unitate monetară alternativă pe baza căreia evaluează bunurile şi serviciile care pot fi date la schimb, aşa încât grecii să poată schimba unii cu alţii bunuri şi servicii. Cu ajutorul acesteia, se pot primi şi reduceri la anumiţi comercianţi locali.
Numai în ultimul an, în Volos, s-a dezvoltat o comunitate de 500 de membri, faţă de doar 50 anul trecut, care folosesc fie trocul, fie această monedă alternativă. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/_ocT4sRVPnM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Ce se întâmplă cu tranşa de opt miliarde de euro
Liderii europeni amână în continuare luarea unei decizii în privinţa zonei euro, mai ales că troika, grupul de inspectori care reprezintă cele trei instituţii finanţatoare ale Greciei, nu pare să fie foarte mulţumită de progresele ţării din ultimul timp. Ca urmare, grupul miniştrilor de finanţe din ţările care aparţin zonei euro nu a dat un răspuns dacă ţara va primi sau nu cea de-a şasea tranşă, de opt miliarde de euro, din împrumutul de la instituţiile internaţionale. "Eurogrupul va lua o decizie finală în cursul lunii octombrie" pe baza concluziilor unei misiuni a troicii UE-Banca Centrală Europeană- FMI aflate în prezent la Atena pentru a analiza progresele realizate de guvern, a spus Jean-Claude Juncker, liderul Eurogrup.
Se estimează că Grecia va mai avea bani pentru plata datoriilor curente doar până la mijlocul lui noiembrie. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/0hCy0W2FRGY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi şi:
- "Grecia nu va ceda nicio proprietate fără război"
- Parlamentar german: Grecia este în faliment!
- Niciun ban pentru Grecia, deocamdată. Liderii europeni cer ţării economii suplimentare
- Grecia promite austeritate de 6,6 miliarde euro