Evenimentul Zilei > International > Criza guvernamentală din Italia: Dinspre America suflă un vânt PRO-Salvini
Criza guvernamentală din Italia: Dinspre America suflă un vânt PRO-Salvini

Criza guvernamentală din Italia: Dinspre America suflă un vânt PRO-Salvini

Criza de guvern din Italia priveşte întreaga Europă, numai că scandalul a ajuns şi de cealaltă parte a Atlanticului, deoarece tensiunea de la sediul guvernului din Palazzo Chigi a atras atenţia lui Donald Trump.
Italia contează în eşichierul politic continental, iar la Washington sunt interesaţi să înţeleagă de ce parte merge Italia, mai ales fiindcă administraţia Trump a clarificat de mult timp că Roma poate fi un partener formidabil în strategia americană pentru Europa şi pentru Mediterana. Dar vrea garanţii, iar aceste garanţii, actualul guvern, chiar dacă a avut binecuvântarea Casei Albe, n-a reuşit să le ducă la capăt cu hotărâre.
Statele Unite se aşteptau la o aliniere mai evidentă de partea guvernului condus de Giuseppe Conte privind mai multe dosare. Dar funcţionarii americani cei mai înalţi (în primul rând John Bolton şi Mike Pompeo) s-au confruntat cu o realitate mult diferită. Liga Nord s-a dovedit a fi în concordanţă cu multe chestiuni dorite de americani, spre deosebire de M5S care a cotit-o spre chinezi cu mult discutatul Drum al Mătăsii.
Acum când se pare că actualul guvern a ajuns la un capăt de drum, SUA observă mişcările din Italia cu mare interes
Fiindcă e clar că viitorul guvern, în caz de alegeri anticipate, nu poate să nu fie compus în cea mai mare parte din reprezentanţii Liga Nord. Iar acest lucru ar mulţumi pe Trump, fiindcă ar avea un aliat  pe Bătrânul Continent, într-un moment în care Angela Merkel este în dificultate şi UE, cu apariţia lui Boris Johnson la cârma guvernului englez, se pare  că a pierdut unul din importanţii săi membri.
Pentru Italia, chestiunea geopolitică nu este alegerea între Rusia şi SUA, cât alegerea între Washington şi Pekin.
Din punct de vedere strategic, Liga Nord a lăsat deja de înţeles că este aliniată planurilor SUA. În privinţa Apărării, guvernul italian, prin reprezentanţii Liga Nord, a fost mereu un puternic susţinător al deciziei de a merge mai departe cu contractul F35. Şi având în vedere că proiectul va trebui confirmat în septembrie, iar M5S bagă beţe în roate, e clar că la alegerile anticipate Liga va fi puternic susţinută de SUA. M5S a avut de asemenea tentative filochineze deschizându-se spre Huawei. Rămâne ca viitorul guvern să rupă orice relaţie cu firma chineză, mai ales că SUA au spus un răspicat ”nu” acestora. Motivele sunt multe şi justificate.
Asediul Europei prin tranziţia franco-germană  se află în ţinta chinezească, dar trece şi prin Roma, iar de la Washington pot veni multe certitudini. Administraţia Trump l-a binecuvântat deja pe Matteo Salvini şi partidul său, în mod special după vizitele unor lideri importanţi  Lega, dar şi vizita oficială a lui Salvini însuşi. Iar acum avem de a face cu o criză guvernamentală italiană, unde Washingtonul poate decide să susţină şi mai mult obiectivele lui Salvini, este opinia editorialistului Lorenzo Vita.
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.