Criză energetică în stânga Nistrului. Energocom și Moldovagaz, dispuse să ofere asistență Tiraspoltransgaz în achiziția gazelor naturale pe platformele europene

Gaze naturale. Sursa foto: SA Moldovagaz

Republica Moldova. Societatea pe Acțiuni (SA) Energocom și SA Moldovagaz au anunțat joi că sunt dispuse să ofere asistență Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze pe baza condițiilor de piață. Acțiune pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în situația de criză actuală.

Gazele naturale pot fi livrate prin diverse rute alternative

O scrisoare în acest sens a fost transmisă de președintele interimar al Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, către conducerea SRL Tiraspoltransgaz. Potrivit documentului, gazele naturale pot fi livrate prin diverse rute alternative de transport până la hotarul Republicii Moldova. Acest lucru în baza unui acord de agenție cu SRL Tiraspoltransgaz.

Tiraspoltransgaz. Sursa foto: mold-street.com

La fel, în scrisoare se precizează că, din cauza imposibilității înregistrării SA Moldovagaz în calitate de participant pe piața gazelor din țările europene, întreprinderea a încheiat un contract de agenție corespunzător cu SA Energocom.

În cadrul acordului, la 31 decembrie 2024, în regim de testare, a fost realizată cu succes achiziția de gaze naturale pentru SA Moldovagaz pe platforma Balkan Gas Hub, Bulgaria. Cantitatea de gaze achiziționate a constituit 240 MWh (peste 22 mii metri cubi). Volumul a fost transportat prin intermediul coridorului de conducte Transbalcanice prin Bulgaria, Romania și Ucraina până la punctul de interconectare „Căușeni” de la frontiera Republicii Moldova.

SA Energocom a menționat că achiziția efectuată demonstrează că din punct de vedere comercial și logistic este posibilă ruta de alternativă pentru asigurarea cu gaze a regiunii transnistrene.

Regiunea transnistreană, fără gaze rusești

În prezent, pe malul stâng, consumul de energie electrică urmează a fi acoperit de Centrala de la Cuciurgan. Aceasta a început funcționarea pe cărbune, după ce Gazprom a sistat livrările de gaze naturale începând cu 1 ianuarie curent. Din datele disponibile public, centrala dispune de stocuri de cărbune care ar putea acoperi întregul consum de energie electrică al regiunii transnistrene pentru o perioadă între 30 și 50 de zile. Volumul disponibil de cărbune este estimat la circa 69,3 mii de tone. Totuși, calitatea acestuia nu se cunoaște.

Miercuri, întreprinderile de profil din regiunea transnistreană au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către consumatorii din mai multe localități. Este vorba de cazangerii, case la sol, blocuri multietajate cu încălzire autonomă. La fel, au fost deconectați și consumatorii casnici din mai multe localități controlate de autoritățile constituționale. Este vorba de Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fârlădeni.

Încălzire centralizată. Sursa foto: arhiva EVZ

Anterior, compania Tiraspoltransgaz a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale. Este vorba de școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender.

În regiunea transnistreană sunt deconectate de la sistemul de alimentare cu căldură 131 de școli, 147 de grădinițe și 130 de clădiri „administrative”. Conform declarațiilor factorilor de la Tiraspol, rezervele existente vor fi suficiente pentru a alimenta cu gaze naturale instalațiile nedebranșate până la 10 ianuarie curent în partea de nord a regiunii și până la 20 ianuarie curent în partea de sud a regiunii.

Chișinăul, în căutare de soluții

Autoritățile de la Chișinău sunt în căutare de soluții pentru conectarea instituțiilor gestionate de autoritățile publice naționale la resurse energetice alternative. Acest lucru inclusiv prin instalarea centralelor termice pe bază de biomasă. Poliția, serviciile medicale, serviciile de urgență sunt în alertă. Acestea sunt gata să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor. Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune.

Ședință la Guvern. Sursa foto: gov.md

Concernul rus Gazprom a suspendat livrarea gazelor naturale către Moldovagaz începând cu data de 1 ianuarie 2025. În legătură cu potențiala criză umanitară în regiunea transnistreană, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024. De asemenea, la Guvern activează o celulă de criză.