Criza energetică. Europa s-ar putea confrunta cu raționalizarea gazelor naturale iarna viitoare: Va fi mai grav decât în anii '70 - '80

Sursa foto: Dreamstime.com

Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale a Energiei (AIE), a avertizat că această criză energetică este mult mai mare decât crizele petrolului ale anilor '70 și '80 și că, probabil, va dura mai mult.

Specialiștii din domeniul energiei sunt convinși că invazia Rusiei va duce la o criză care va depăși crizele petrolului din anii '70 și de la începutul anilor '80.

Oamenii fac față cu greu prețurilor uriașe la energie, la benzină, la gaze naturale și cărbune, iar specialiștii spun că nici măcar nu a început adevărata criză.

Spre deosebire de crizele amintite, criza energetică din prezent nu se mai limitează la petrol. „Acum avem o criză a petrolului, o criză a gazului și o criză a electricității în același timp”, a spus Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale a Energiei (AIE), într-un interviu pentru Der Spiegel.

„Această criză energetică este mult mai mare decât crizele petrolului ale anilor '70 și '80 și probabil că va dura mai mult”, a mai spus Birol.

Economia lumii s-a confruntat cu prețuri uriașe la energie, dar acesta ar putea fi doar începutul. O criză de proporții va începe din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei și a lipsei de combustibili fosili, în special, în Europa.

Va începe o criză uriașă

Secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, Joe McMonigle, a spus că este de acord cu pronosticul trist al AIE. „Avem o problemă serioasă în toată lumea de care politicienii de-abia acum iau aminte”.

Sursă: Maks Gotsuljak | Dreamstime.com

Specialiștii au mai declarat că urmează lipsa investițiilor, iar asta vine cu consecințe mari, inclusiv cu prăbușirea economiei din toate statele. Este așteptată și o o inflație exacerbată, mișcări de protest și piedici repetate în calea eforturilor de salvare a planetei în fața încălzirii globale.

Lumea este atât de „nepregătită” pentru a înfrunta criza energetică, iar Europa s-ar putea confrunta cu raționalizarea gazelor naturale iarna viitoare.

Jason Bordoff, consilier în energie al fostului președinte american Barack Obama,a declarat că omenirea se află în pragul „a ceea ce ar putea deveni cea mai gravă criză energetică din anii '70”. „De când am scris asta, temerile noastre s-au adeverit”, a spus Bardoff pentru CNN.

Războiul din Ucraina, principalul vinovat

Principalul vinovat pentru această criză uriașă este Vladimir Putin. Cu toate astea, războiul din Ucraina doar a accelerat adevărata problemă cu care omenirea se confruntă.

„Nu am văzut încă cât de gravă va fi această criză energetică”, a mai spus Bordoff. Prețul la benzină în SUA a crescut cu 52% față de anul trecut.

„Din cauza dorinței de a reduce emisiile de carbon, avem un apetit mult mai scăzut pentru a investii în hidrocarburi”, a explicat Francisco Blanch, director al Bank of America. „Asta exacerbează volatilitatea prețului și face mai dificilă rezolvarea părții de aprovizionare”.

În Europa a început o criză energetică cu mult înainte ca Vladimir Putin să atace Ucraina. „Ne îndreptam spre o criză oricum. Putin doar ne-a adus acolo mai repede și mai intens”, a spus Robert McNally, un consilier important al fostului președinte american George Bush.