În cadrul conferinţei de presă, preşedintele a spus că România nu a fost lovită de criza financiară datorită normelor de prudenţialitate bancară, arătând, totodată, că statele Uniunii Europene sunt departe de normele de prudenţialitate existente în sistemul bancar românesc.

"Criza financiara nu a lovit Romania pentru ca noi am platit un cost in anii 90 si avem reforme prudentiale mult mai severe pe care UE le implementeaza abia acum. Etapa a doua – criza economica nu ne iarta insa daca nu suntem prudenti, vor exista diminiuari ale investitiilor, va fi mult mai dificil sa contractezi un credit extern. Resursele financiare care exista trebuie dirijate catre productie, realizare de investitii şiu nu catre consum, daca vrem sa evitam aceasta criza economica", a declarat Băsescu.

"S-a stabilit, de asemenea, modificarea normelor contabile pentru a fi reflectată mai corect valoarea activelor instituţiilor financiare", a declarat Băsescu, potrivit Mediafax.

Sistemul bancar românesc este solid

Referitor la propunerea Comisiei Europene, de ieri, de a majora plafonul maxim de garantare a depozitelor bancare la cel puţin 50.000 de euro şi, după un an, la 100.000 de euro, şeful statului a precizat că "noi nu aveam nevoie de ridicarea pragului de garantare a depozitelor la 50.000 euro, pentru ca sistemul bancar romanesc este solid".

Întrebat ce efecte ar putea avea promulgarea legii creşterii salariilor profesorilor în contextul în care s-a stabilit la Bruxelles că resursele bugetare trebuie îndreptate către producţie, şi nu către consum, Traian Băsescu a răspuns: "Fiind o chestiune internă, o discutăm acasă".