Criza diplomatică Paris- Ankara: Turcia acuză Franţa de genocid împotriva algerienilor

Criza diplomatică Paris- Ankara: Turcia acuză Franţa de genocid împotriva algerienilor

Ambasadorul Turciei la Paris, Tahsin Burcuoglu, a părăsit Franţa în această dimineaţă, la o zi de la îngheţarea de către Ankara a cooperării politice şi militare cu Parisul, a anunţat purtătorul de cuvânt al reprezentanţei diplomatice turce, Engin Solakoglu.

UPDATE 1. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Franţa că a comis un genocid în Algeria, transmite "Le Figaro". "Se estimează că 15% din populaţia algeriană a fost ucisă începând din 1945. Este vorba de un genocid", a declarat şeful guvernului de la Ankara.

"Ambasadorul a revenit pentru consultări. El şi familia lui vor ajunge în Turcia după-amiază", a declarat Engin Solakoglu. Decizia autorităţilor de la Ankara vine ca urmare a adoptării, de către Adunarea Naţională a Franţei, a unei legi ce pedeseşte negarea genocidului armean.

Deputaţii francezi au aprobat ieri proiectul de lege privind transformarea în infracţiune a negării genocidurilor, între care cel asupra armenilor în 1915, în pofida avertismentelor şi indignării manifestate de Turcia şi prezenţei a mii de manifestanţi în jurul sediului Adunării Naţionale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Textul, care prevede condamnarea la un an închisoare şi la plata unei amenzi de 45.000 de euro pentru orice negare publică a unui genocid recunoscut de lege, urmează să fie prezentat Senatului francez la o dată ce nu a fost încă stabilită.

Armenii susţin că 1,5 milioane de oameni au căzut victime ale genocidului armean, în perioada 1915-1917. Ankara admite că până la 500.000 de armeni şi-au pierdut viaţa în cursul confruntărilor şi al deportărilor forţate spre Irak, Siria şi Liban, foste provincii otomane, negând însă orice intenţie turcă de exterminare a armenilor.