Evenimentul Zilei > Politica > DECLARAȚIILE care au marcat CRIZA din USL. Radiografia conflictului PSD – PNL
DECLARAȚIILE care au marcat CRIZA din USL. Radiografia conflictului PSD – PNL

DECLARAȚIILE care au marcat CRIZA din USL. Radiografia conflictului PSD – PNL

Evenimentul zilei vă prezintă istoricul acuzaţiilor şi insultelor schimbate între partenerii din USL de la începutul crizei guvernamentale.
Citiţi mai mult: USD nu se DESFIINȚEAZĂ. "E un simplu pretext politic". Ședință de urgență la Guvern, Antonescu PREZENT

La începutul lunii februarie a explodat scandalul din USL, după ce liberalii au decis să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru de Interne şi cea de vicepremier. Mutarea care a lansat conflictul a vebit în urma demisiei lui Radu Stroe.
Imediat după mutarea cu Iohannis, ministrului Economiei, Andrei Gerea, i-au retras sprijinul politic. PNL a anunțat că acesta urmează să fie înlocuit cu Teodor Atanasiu. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a fost propus la Finanţe, urmând ca locul său la Sănătate să fie luat de Cristian Buşoi.
O radiografie exactă a conflictului se poate face și privind simplu cele mai importante declarații ale liderilor USL.
8 februarie. Ponta: „Antonescu nu știe cum funcționează un Guvern”
Victor Ponta: "Am văzut propunerile făcute de colegii liberali. Sunt oameni de valoare, în frunte cu Iohannis pe care nu doar că îl doresc în Guvern, dar cred că ar aduce un plus Guvernului".
10 februarie. Antonescu: ”Nu eu m-am dus să-mi dea Barroso lista de comenzi ca la chelneri”
Victor Ponta: "Antonescu nu stie cum funcţionează un Guvern. Nu e ca la hochei: scoţi pe unul, bagi pe altul".
Crin Antonescu: "Nu eu, a doua zi după ce şapte milioane jumătate de români au votat într-un fel, m-am dus să-mi dea Barroso lista de comenzi ca la chelneri".
11 februarie. Ponta: Antonescu, prieten cu Băsescu
Victor Ponta: "De când e prieten cu domnul Băsescu, Antonescu are acelaşi limbaj".
12 februarie. Intervine Dragnea
Crin Antonescu: "Nu sunt prieten cu Băsescu. Nu mai sunt prieten nici cu Ponta".
Liviu Dragnea: "Premierul a venit cu o formulă, cu o logică destul de sănătoasă, şi anume ca fiecare partid să aibă câte un viceprim- ministru. Am rămas surprinşi că PNL nu este de acord cu această variantă".
13 februarie. Alegerea lui Ponta: Omul lui Felix versus neamțul lui Crin
Crin Antonescu: "Dl prim-ministru are de răspuns cetăţenilor care ne-au votat până luni, dacă doreşte să mai facă guvernul cu PNL, cu Iohannis vicepremier sau doreşte să construiască o altă alianţă cu dl Voiculescu, dl Oprea, cu dl Constantin".
Crin Antonescu: "Dacă cineva crede că PNL, cuminţel aşa, va accepta transformarea USL într-un fel de moşie a lui Victor Ponta sau într-un fel de USD mai mare se înşală".
Victor Ponta: "Este o perioadă de criză, aşa cum au mai fost şi altele. Eu, şi ca prim-ministru şi ca preşedinte al PSD, îmi doresc categoric ca USL să rămână unit şi ca Guvernul să rămână cu sprijinul USL".
14 februarie. Intervine omul lui Felix
Daniel Constantin: "Funcţia de preşedinte a Senatului era, printr-un protocol semnat de Antonescu, Ponta şi de mine, a PC, fără niciun fel de alte condiţii".
Crin Antonescu: "Nu ştiu ce a dat publicităţii Daniel Constantin, nu a fost niciun acord secret. Dacă un candidat al Uniunii devine preşedinte al României din partea USL, din partea PNL, atunci preşedinţia acelei Camere ar fi revenit PC".
17 februarie. Antonescu: ”Ponta poate guverna și fără Daniel Constantin!”
Victor Ponta: "Domnul Iohannis, dacă aşa mi se cere, îl propun ministru de Finanţe şi viceprim-ministru, pentru că funcţia de viceprim-ministru e legată de Ministerul de Finanţe".
Crin Antonescu: "Ponta ar putea trăi şi guverna fără Daniel Constantin vicepremier. El tratează cu uşurinţă alocarea personajelor pe diferite ministere. Păi, de ce să se ducă Iohannis la Finanţe? Eu cred că acest minister nu suportă politicieni fără o anumită aplicaţie (..) Am un sentiment şi mai grav că Ponta doreşte să ţină PNL la guvernare, dar într-o poziţie marginală, dependentă şi de semivasalitate".
18 februarie. Tata socru trage linie
Ilie Sârbu: "Şansele acestui USL depind de Antonescu. Din partea preşedintelui PSD, preşedintelui PC şi UNPR a fost şi există toată bunăvoinţa. Nici noi nu putem să acceptăm tot felul de situaţii create aşa, de la o zi la alta, când vrem protocol, când nu mai vrem protocol, când vrem o variantă, când nu vrem altă variantă".

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: