CRIZA DIN UCRAINA. Regiunile estice din Ucraina depind economic de Rusia

CRIZA DIN UCRAINA. Regiunile estice din Ucraina depind economic de Rusia

Tensiunile din estul rusofon al Ucrainei au luat aploare după anexarea peninsulei Crimeea la Rusia. Regiunile Donețk, Harkov și Luhansk au fost puternic lovită de criza economică, iar în ultima perioadă se confruntă cu acțiuni separatiste.

Fie că vorbim de industria cărbunelui şi a oţelului din Donetsk, sau de uzinele de turbine de la Harkov, centrul industrial al Ucrainei estice s-a bazat dintotdeauna pe principalul sau client, Rusia, arată un reportaj realizat de agenția France Press, preluat de Hotnews.

O rupere a legăturilor Kievului cu Moscova ar putea agrava problemele financiare ale regiunii. "Rusia cumpără produsele noastre. Uzinele noastre se vor închide pentru că nimeni nu va avea nevoie (de produsele noastre - n.red.) în Europa", declară o localnică. "Produsele noastre nu sunt competitive, jumătate din concetăţenii noştri îşi vor pierde locul de muncă", mai spune femeia.

Înainte de prăbușirea blocului sovietic, regiunea era mândria industrială a URSS-ului, însă după 1991 multe fabrici și uzine s-au închis. "Trăiam mai bine în URSS, era egalitate. Educaţia şi sănătatea erau gratuite. Acum, este corupţie peste tot", spune o altă localnică.

Relația tensionată dintre Kiev și Moscova ca urmare a căderii regimului lui Viktor Ianukovici sub presiunea protestelor EuroMaidannu este văzută cu ochi buni în această zona a ţării. Protestatarii sunt îngrijorați că o apropiere de Occident și îndepărtarea de Moscova va determina închiderea uzinelor și a minelor, și, prin urmare, pierderea locurilor de muncă.

Pe fondul acestor tensiuni, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat săptămâna trecută cu tăierea aprovizionării cu gaze a deja greu îndatoratei Ucraine, iar Moscova a ameninţat cu tăierea importurilor din ţară vecină. Drept urmare, Ucraina a tăiat toate exporturile legate de industria armamentului către Moscova.

"Ţară noastră nu este dependentă serios de bunurile din Ucraina. Dacă partea ucraineană ia vreo măsură restrictivă, companiile noastre vor fi capabile să înlocuiască în totalitate bunurile lor", susţine ministrul rus pentru Industrie şi Comerţ, Denis Manturov.

De cealaltă parte, analiștii economici susțin că sistarea exporturilor din partea Ucrainei are potenţial destructiv pentru Rusia.

"Relaţiile noastre vor rămâne îngheţate până la rezolvarea conflictului", a declarat Yurii Tereshenko, nou numitul şef al gigantului de stat pentru armament Ukroboronprom, pentru AFP.  "Da, vom suporta pierderi economice, dar este rezonabil să dotezi armata inamicului?", întreabă Tereshenko.

Nu este clar cât de multe ramuri industriale au întrerupt relaţiile cu Rusia, însă frica este palpabilă în uzinele Ucrainei, scrie agenţia de presă. Alexandru (32 de ani), un tehnician de avionică angajat într-o fabrică din Harkov, se numără printre cei care cer mai multă autonomie pentru regiune, mişcare despre care mulţi speră că va contribui la păstrarea relaţiilor cu Rusia.

"În fabrică noastră, poate 70 sau chiar 80 la sută din comenzi sunt pentru Rusia, aşa că, cum le putem ignoră, cine va cumpără producţia noastră? Oficial, nimeni nu a spus nimic, însă şefii noştri de la fabrică ne-au transmis să muncim acum cât de mult putem pentru că în viitor s-ar putea să nu mai existe nicio astfel de comandă", povesteşte tehnicianul.

"Adevăratul front de lupta cu Rusia este economia", susţine Oleksi Riabchin, un economist de la Universitatea Naţională Donetsk. "Preţul gazelor naturale, războaie comerciale şi continuarea escaladărilor în relaţia cu Rusia pot duce la un dezastru economic în această regiune".

Riabchin susține că unele doleanțe ale manifestanților sunt valide pentru că o mare parte din tehnologia ucraineană livrată Rusiei nu este prea interesantă pentru Occident, dar că regiunea ar putea trage învăţăminte din alte hub-uri industriale vechi, precum cele din Germania şi Marea Britanie, care s-au reformat cu succes.

Între timp, Pavlo Sheremeta, ministrul ucrainean pentru dezvoltarea economică, a declarat pentru AFP că schimburile comerciale ar putea reveni la normal doar "pe principiul respectării independenţei şi integrităţii teritoriale ale celuilalt. În timp ce noi ne ațintim armele unul asupra celuilalt, probabil că nu este cel mai bun moment pentru comerţ".