Un atac împotriva Mariupolului, oraş cu jumătate de milion de locuitori ar asigura rebelilor o legătură maritimă spre Crimeea, anexată anul trecut de Moscova. Totodată, atacul ar semnifica în mod cert anularea acordului de încetare a focului semnat la Minsk, în Belarus, săptămâna trecută la iniţiativa Franţei şi Germaniei, scrie Agerpres.

Armistiţiul între Ucraina şi separatiştii proruşi a intrat în vigoare săptămâna trecută, duminică, însă a fost încălcat după numai câteva ore. Cele mai multe lupte s-au dat în zona Debalţevo, important nod feroviar din estul Ucrainei.

Mariupol este cel mai important oraş aflat încă sub controlul puterii centrale ucrainene în cele două provincii rebele. Andrii Lâsenko, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, nu a evocat în mod special sâmbătă deplasările de tancuri şi de trupe ruseşti, dar a spus că separatiştii comit în permanenţă acţiuni de sabotaj şi spionaj pentru a testa apărarea armatei regulate.

"Adversarul este pe cale să maseze echipamente militare, arme şi combatanţi în regiunea Mariupol, în eventualitatea unei ofensive controlate", a declarat el presei.

"'El trimite mici grupuri de sabotori aproape în fiecare noapte. Activităţile inamicului pot fi observate în jurul Novoazovskului, unde echipamente militare, trupe şi muniţii sunt pe cale să fie concentrate", a adăugat Lâsenko.

În ultimele 24 de ore, un soldat ucrainean a fost ucis şi alţi 40 au fost răniţi.