Criza din Moldova: trei posibile consecințe

Criza din Moldova: trei posibile consecințe

Directorul Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean, profesorul universitar Eugen Străuțiu, vede în ultimele evenimente din Republica Moldova trei posibile urmări ale crizei creată între ”confruntarea dintre Est și Vest”.

”Dincolo de confruntările interne, să fim conștienți că urmează două săptămâni de confruntare între Est și Vest, care vor pune în lucru toate loialitățile pe care și le-au construit sau le pot construi în Republica Moldova, atât formale cât și informale”, subliniază profesorul universitar sibian, Eugen Străuțiu, cel care este și director al Centrului de Cercetare și Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene de la Sibiu. Criza majoră cu care se confruntă Republica Moldova de câteva luni numără printre cauze și tentativele de a deturna parcursul pro-european al țării. În cursul zilei de ieri, chiar și Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al Statelor Unite pentru afaceri europene şi eurasiatice, a atras atenția în cadrul unei vizite la București că un guvern pro-european la Chișinău are sprijinul SUA. În acest moment, desemnat pentru a constitui un guvern care să găsească majoritatea în Parlament este Pavel Filip.

Uniune?

Profesorul sibian consideră că actuala criză poate duce la o creștere a aderenței ideilor unioniste în rândul populației. ”Clasa politică moldoveană continuă să dovedească o inadecvare profundă la nevoile societății. S-ar putea ca electoratul să considere incapacitatea continuă a politicienilor de a asigura stabilitate, predictibilitate și progres, drept argumentul decisiv pentru a pune deschis întrebarea: ce rost are Republica Moldova? Ne putem aștepta așadar la o basculare semnificativă a opiniei publice spre ideea unionistă”, este de părere Eugen Străuțiu. Tot el mai atrage atenția că, totuși, influența estului și a vestului în Republica Moldova nu este una strict delimitată.”Oricare ar fi rezultatul actualului război politic din Republica Moldova, niciuna dintre cele două opțiuni majore (est sau vest) nu poate deveni stăpâna jocului. Societatea și politica, în Republica Moldova, sunt în așa fel construite încât tot ce pot spera învingătorii este să câștige prioritatea opțiunii proprii. Opțiunea secundă va sta, încă multă vreme, la un pas în spatele câștigătorului”. În fine, profesorul sibian vede în criza actuală și o șansă de rezolvare a situației transnistrene. ”De rezultatul actualei crize va depinde, în mare măsură, perspectiva rezolvării conflictului transnistrean. Cred că această temă va fi discutată intens, neoficial, în următoarele două săptămâni. Cel puțin maniera de negociere a conflictului, dacă nu și soluțiile care vor fi puse pe masă, nu mai pot fi cele care au fost. Într-un fel sau altul, viitorul guvern nu-și va mai permite să țină deschisă această rană în trupul Moldovei”.