Criza din Crimeea. Iulia Timoşenko: Vladimir Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna. Putin a semnat anexarea Crimeei şi a ordonat focuri de artificii

Criza din Crimeea. Iulia Timoşenko: Vladimir Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna. Putin a semnat anexarea Crimeei şi a ordonat focuri de artificii

Uniunea Europeană a adăugat încă 12 nume pe lista oficialilor vizaţi de sancţiuni în urma alipirii Crimeei la Rusia. Bruxelles-ul a semnat și partea politică a Acordului de Asociere cu guvernul pro-european de la Kiev.

UPDATE ora 23.30: Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna după ce ne-a declarat război", a spus Timoşenko, în cadrul unui talk-show politic transmis de televiziunea publică ucraineană, relatează Mediafax, citând AFP. "Putin este inamicul numărul unu al Ucrainei, ne-a luat pământul cu armele", a adăugat fostul premier ucrainean.   Egeria "revoluţiei portocalii" i-a îndemnat pe ucraineni să fie pregătiţi să lupte în cazul în care trupele ruse ar intra în Ucraina continentală. UPDATE 22.00: Cele 57 de state membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au ajuns la un acord, vineri seară, privind trimiterea unei misiuni de observatori în Ucraina, Rusia renunţând la contestarea iniţiativei. UPDATE ora 21.00: Valdimir Putin a semnat vineri legea privind preluarea de către Rusia a Crimeei de la Ucraina, în pofida unor sancţiuni adoptate de către UE şi Statele Unite, şi a ordonat focuri de articificii la Moscova şi în peninsulă, vineri noaptea, pentru sărbătorirea evenimentului, relatează BBC News online.

UPDATE ora 20.00: Adunarea tradiţională a Tătarilor din Crimeea, Medjlis, a îndemnat vineri noile autorităţi din peninsulă, alipită Rusiei, să dezarmeze miliţiile proruse şi să repună în activitate poliţia. Medjlis anunţă un număr tot mai mare de incidente şi ameninţări vizând comunitatea tătară, de confesiune musulmană, care reprezintă 12-15% din populaţia Crimeei, într-un "apel la respectarea drepturilor omului şi libertăţilor" adoptat joi şi publicat vineri pe site. Adunarea cere noilor autorităţi, pe care nu le numeşte, să "dezarmeze şi dizolve toate formaţiunile unor cetăţeni care şi-au însuşit în mod ilegal sarcinile poliţiei şi altor servicii din domeniul menţinerii ordinii legale". UPDATE ora 19.00: Anexarea regiunii Crimeea de către Rusia a provocat Ucrainei pierderi de "sute de miliarde de dolari", declară Arseni Iaţeniuk, premierul proeuropean ucrainean, citat de AFP.

"Rusia a naţionalizat zeci de obiective industriale aparţinând statului ucrainean. Nu este vorba de miliarde, ci de sute de miliarde de dolari", a declarat Iaţeniuk la Kiev, imediat după revenirea de la Bruxelles, unde a fost semnată secţiunea politică a Acordului de asociere Uniunea Europeană - Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE ora 18.35: Experţii în probleme constituţionale ai Comisiei de la Veneţia, organism care face parte din Consiliul Europei, au ajuns la concluzia că referendumul proindependenţă organizat duminica trecută în regiunea Crimeea a fost neconstituţional.

"Constituţia Ucrainei, în mod similar cu constituţiile celorlalte state membre ale Consiliului Europei, stipulează caracterul indivizibil al ţării şi nu permite organizarea unui referendum local în sensul secesiunii", explică experţii Comisiei europene pentru democraţie prin drept, cunoscută sub numele de Comisia de la Veneţia.

"Doar un referendum consultativ pe tema sporirii autonomiei putea fi organizat conform Constituţiei ucrainene", precizează specialiştii.

"De altfel, situaţia din Crimeea nu permitea organizarea unui referendum în conformitate cu normele democratice europene, dat fiind că în prealabil nu au fost organizate consultări între toate părţile", subliniază Comisia de la Veneţia.

UPDATE ora 18.00: ONU îndeamnă la respectarea "integrităţii teritoriale" a Ucrainei

Criza ucraineană poate să fie soluţionată doar prin respectarea principiului integrităţii teritoriale a Ucrainei, a declarat vineri, la Kiev, secretarul general al ONU Ban Ki-moon, în timp ce Rusia tocmai încheia procesul de anexare a Crimeei, scrie AFP.

"Criza actuală poate fi soluţionată doar pe cale paşnică şi diplomatică, respectând principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei", a declarat Ban Ki-moon într-o conferinţă de presă.

 "Ucraina nu va accepta niciodată ocuparea Crimeei şi va face totul pentru a elibera acest teritoriu ocupat", a declarat, la rândul său, preşedintele interimar icrainean Oleksandr Turcinov, în aceeaşi conferinţă de presă.

UPDATE ora 16.30: Lavrov: Tentativele de a izola Rusia, un "drum spre nicăieri"

Tentativele de a izola Rusia reprezintă "un drum spre nicăieri", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după ce Washingtonul a decis noi sancţiuni împotriva unor oficiali de la Moscova, ca represalii pentru alipirea peninsulei Crimeea la Rusia: "A urma calea celor care sunt în mod deschis rusofobi şi a izola Rusia este un drum spre nicăieri", a declarat ministrul rus în faţa Consiliului Federaţiei (camera superioară a Parlamentului rus), care a ratificat vineri tratatul de includere a Crimeei în componenţa Federaţiei Ruse.

" SUA folosesc acest instrument pentru a-şi confirma dominaţia, dar cred că ar fi mai bine să o confirme prin acorduri şi stabilirea dreptăţii în problemele internaţionale", a adăugat Lavrov. UPDATE 13.50: Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat legea privind ratificarea Tratatului de reunificare a Crimeii şi Sevastopolului cu Rusia, precum şi legea privind primirea în componenţa Federaţiei Ruse de noi subiecţi. UPDATE: Componenta politică a Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană (UE) şi Ucraina a fost semnată vineri, cu prilejul summitului liderilor europeni de la Bruxelles, marcând astfel susţinerea europeană faţă de noile autorităţi de la Kiev.

La ceremonie a fost prezent preşedintele României, Traian Băsescu.

Un acord de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina a fost parafat în martie 2012, împreună cu un acord de liber schimb cuprinzător (DCFTA). Anunţul a fost făcut de preşedintele francez François Hollande în prima zi a summitului european.

Astfel, lista conţine 33 de oficiali ruşi şi ucraineni "implicaţi în referendumul privind alipirea Crimeei la Rusia" şi care au primit sancţiuni privind restricţii de vize şi în blocarea averilor în UE.

"Rusia trebuie să înţeleagă că nu mai poate continua (astfel). Rusia trebuie să urmeze calea dialogului", a declarat François Hollande, potrvit Mediafax. Noua listă, care va fi publicată azi, "este destul de apropiată celei a Statelor Unite", care conţine 31 de persoane, printre care Segrhei Ivanov, şeful Administraţiei Prezidenţiale, adjunctul său, Aleksei Gromov, sau Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei (Camera inferioară a Parlamentului rus). TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:

  • MANDAT DE ARESTARE. "Excelenţa Sa", Mihail Vlasov, se milogea pentru şpagă şi accepta plata în rate: "Hai, promite-mi că îmi dai banii!"
  • Kievul a dat un ultimatum de 3 ore autorităţilor din Crimeea pentru eliberarea comandantului marinei ucrainene| VIDEO
  • O româncă a dat în judecată Casa Regală a Marii Britanii. Regina Elisabeta II, chemată la Tribunalul Bucureşti

TOP 3 ARTICOLE POPULARE:

  • O actriţă SEXY de la Hollywood, despre un actor român: „L-am CĂLĂRIT ca pe un taur mecanic”. Ce i-a făcut mai exact | VIDEO
  • Caz ingrozitor. MODEL de 19 ani ucis de o boală oribilă. Medicii i-au refuzat un test vital GALERIE FOTO
  • TOP cei mai răi profesori. Este incredibil ce le-au făcut elevilor| GALERIE FOTO