Criza din Crimeea i-a ridicat popularitatea lui Vladimir Putin

Criza din Crimeea i-a ridicat popularitatea lui Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a bătut recordul de popularitate de la realegerea sa în fruntea statului în mai 2012, îndeosebi datorită intervenţiei Rusiei în Ucraina, au constatat ieri principalele institute ruse de sondare a opiniei publice, relatează AFP.

Potrivit unui sondaj efectuat în februarie de Centrul Levada (independent), 69% din persoanele chestionate - cu 9% faţă de februarie 2013 - spun că aprobă politica lui Vladimir Putin. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.603 persoane din 45 de regiuni din Rusia.

Institutul VTsIOM, apropiat puterii, plasează cota de popularitate a lui Putin la 68 % şi relevă faptul că, pentru 53% din persoanele chestionate, criza ucraineană reprezintă ''principalul subiect'' de actualitate.

''Cota de popularitate a lui Putin, care este apropiată de cea din mai 2012, data realegerii sale pentru un al treilea mandat prezidenţial, poate să mai crească având în vedere că ofensiva Kremlinului în Ucraina continuă'', estimează sociologul Axelei Levinson de la Centrul Levada.

Ne puteți urmări și pe Google News

''Putin exploatează cu succes tradiţia paternalismului, ruşii au încredere în interpretarea lui privind evenimentele din Rusia şi din exterior'', a declarat Levinson pentru AFP, preluată de Agerpres.

Imaginea haosului ucrainean, prezentată de media ruse favorabile puterii, pune în evidenţă ''stabilitatea putiniană'', estimează, de asemenea, politologul Evgheni Muncenko, pentru cotidianul Vedomosti.

De la începutul luni martie, Kremlinul a trecut la ofensivă împotriva noilor autorităţi ucrainene, a căror legitimitate este respinsă de Moscova, care a ocupat Crimeea, teritoriu autonom prorus aflat în componenţa Ucrainei din 1954.

Popularitatea lui Putin, fost agent KGB, în vârstă de 61 de ani, practic nu a coborât niciodată sub 60%, de la sosirea sa la putere în 2000.