Evenimentul Zilei > International > „Manevra Băsescu” în Bulgaria
„Manevra Băsescu” în Bulgaria

„Manevra Băsescu” în Bulgaria

Toată Bulgaria aștepta o demisie. În schimb, premierul Boiko Borisov a ținut un discurs televizat în care a propus o modificare a Constituției.

În Sofia precum și în alte mari orașe din Bulgaria, protestele au continuat vineri, 14 august, pentru a 37-a zi consecutiv.

Mii de manifestanți au cerut din nou demisia premierului Boiko Borisov și a procurorului general Ivan Geșev din cauza corupției exagerate care a slăbit instituțiile statului.

Protestele au primit sprijin din partea unei mari părți a spectrului politic dar și a tinerilor a căror singură culoare politică este „anticorupția”.

Cu două săptămâni în urmă, Borisov afirma că este gata să demisioneze, însă apoi s-a răzgândit, invocând faptul că partenerii săi de coaliție guvernamentală, Uniunea Patrioților, i-au cerut să rămână până la sfârșitul mandatului, primăvara viitoare.

Când premierul a apărut vineri, la ora 12, la televizor, majoritatea bulgarilor au crezut că acesta își va prezenta totuși demisia, cu atât mai mult cu cât, potrivit sondajelor de opinie, 60% dintre bulgari sunt de acord cu protestele.

În schimb, Borisov a venit cu o propunere surpriză: o schimbare de Constituție, care ar presupune o procedură anevoioasă.

O schimbare de Constituție presupune constituirea unei Mari Adunări Naționale, formată din 400 de parlamentari. Constituirea MAN trebuie aprobată de o majoritate calificată de 2/3 din numărul total actual, de 240, al parlamentarilor. Or, Borisov nu deține o asemenea majoritate.

În cazul în care totuși Parlamentul votează pentru constituirea MAN, Președintele Bulgariei este obligat să convoace alegeri generale în trei luni, pentru alegerea membrilor MAN.

Borisov a enumerat și o serie de propuneri pe care el și formațiunea sa, GERB, le-ar dori incluse în viitoarea Constituție:

– Reducerea numărului de parlamentari de la 240 la 120;

– Desființarea Consiliului Superior al Magistraturii și crearea de consilii separate pentru judecători și procurori, care să ia decizii în privința problemelor profesionale ale celor două categorii;

– Reducerea mandatelor președinților celor două Curți Supreme și al Procurorului General de la 7 la 5 ani;

– Procurorul General să fie audiat la fiecare șase luni în Parlament plus adoptarea unei proceduri speciale care să permită Parlamentului să-l audieze pe Procurorul General în diverse proceduri penale.

Hristo Ivanov, lider al formațiunii Bulgaria Democratică, care a câștigat vizibilitate în timpul protestelor, a comentat că, prin această procedură, Borisov încearcă să câștige timp și că multe dintre propuneri pot fi implementate fără modificarea Constituției.

Slavi Trifonov, un muzician și realizator TV, care conduce o formațiune politică anti-sistem ce a ajuns pe locul trei în sondaje în ultima perioadă, a comentat plastic că prin această manevră Borisov „joacă șah cu un karateka”. Premierul este centură neagră la karate.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.