În ultimii ani, numărul donatorilor s-a împuținat dramatic, așa că Centrul de transfuzii din Capitală trimite echipe mobile către facultăți sau companii ca să poată acoperi nevoia de sânge din spitale
Pentru a face față numărului din ce în ce mai mic de donatori de sânge, Centrul de Transfuzie Sanguină al Capitalei desfășoară, de ani de zile, toamna, campanii prin facultățile din oraș.
Trei săptămâni, în patru facultăți
„Săptămâna trecută am avut campanie de donare la Academia de Poliție și Școala de Jandarmi și a fost o săptămână liniștită pentru noi și pentru pacienți, pentru că studenții au donat sânge în număr mare. Am luat de la ei, în fiecare zi, în jur de 120 de pungi de sânge, aproape cât recoltăm în centru, ceea ce a fost foarte bine. De luni până vineri, am avut în total cam 700-800 de pungi de sânge doar de la ei. Săptămâna aceasta avem o altă campanie, cu studenții de la Medicină și sper să luăm și de ei tot în jur de 100 de pungi pe zi. Săptămâna viitoare, 3 zile vom fi la Facultatea de Construcții”, a explicat, pentru EVZ, managerul Centrului, dr. Doina Goșa.
N-au suficienți angajați cât să facă față
Ea spune că echipa mobilă reușește, practic, să dubleze cantitatea de sânge donată la centru. „Studenții sunt o soluție pentru că ei sunt laolaltă, la facultate, sunt mai altruiști, sunt mai receptivi, și avem șanse să luăm un număr mare de pungi de la ei. Problema noastră este că în ultimul timp se constată o scădere a numărului de donatori în centru. Cumva noi trebuie să compensăm cu echipa mobilă pe care o trimitem în București, pe la vreo companie cu care noi avem parteneriat să ne doneze sânge”.
Multe companii multinaționalele își încurajează angajații să doneze constant, mai ales că angajații lor primesc o zi liberă de la muncă pentru asta, dar, din păcate, Centrul de Transfuzii nu are suficient personal cât să acopere aceste surse netradiționale. „Am putea teoretic să mergem să recoltăm din teren dacă am avea personal suficient. Dar nu avem, din păcate. De ani de zile facem o echipă în fiecare zi, în ultimul timp am început să o facem și pe a doua, le trimitem pe teren, dar în momentul în care a plecat și a doua echipă, rămân foarte puține cadre medicale în centru. Și atunci donatorii care vin, dacă sunt un pic mai mulți, stau la coadă și se supără”, a arătat Doina Goșa.
Rudele unui pacient, donatori direcționați
Ieri, la Centrul de Transfuzii, o doamnă trecută de 60 de ani ruga donatorii să scrie pe foie că sângele recoltat de la ei să meargă la Elias, la soțul ei, care era internat la Urgență. „Eu nu pot să donez, așa că mă rog de tinerii aceștia să o facă”, ne-a explicat femeia. Numai că, de foarte multe ori, aparținătorii pacienților nu fac, la rândul lor, același gest pentru alții. „Medicii din spitale recomandă și uneori chiar imperios să vină aparținătorii și să doneze sânge. Sunt aparținători ai pacienților care dau mesaje și-și cheamă prietenii și rudele. Dar sunt oameni, din păcate mulți, care nu fac niciun efort, nici măcar să doneze ei pentru pacientul lor”, arată șeful Centrului bucureștean.
Donarea e un gest uman de calitate
Apoi, donatorii aceștia sunt unidirecționați, doar pentru pacientul lor, nu se gândesc să revină și să facă același gest și pentru alții. „Acești oameni care vin și donează pentru un anume pacient, nu se întorc să facă gestul acesta și pentru alții. Aparținătorii nu continuă gestul și pentru necunoscutul aflat în suferință. Lipsește spiritul civic, educația. Fiecare dintre noi ar trebui să încerce să dea ceva fără să aștepte să fie răsplătit, fără să-i „iasă” ceva din gestul acesta, iar donarea de sânge este practic cel mai simplu act de dăruire”, conchide Doina Goșa.
Donezi doar în anumite condiții
EVZ și revista Doctorul zilei susțin campania de donare de sânge a Centrului de Transfuzii București. Ca să poată dona, persoanele interesate trebuie să ai acte de identitate valabile, să aibă o stare generală de sănătate bună și să completeze formularul pe care îl găsesc la centrul de transfuzii. Atenție, însă, răspunsurile trebuie să fie adevărate, pentru că orice detaliu, chiar și intim, ascuns personalului medical poate duce la agravarea stării de sănătate a unui bolnav. „Unii spun că sunt și întrebări stupide sau prea intime. Să nu credeți că am ceva cu cabinetele stomatologice, dar, spre exemplu, dacă ai făcut o extracție dentară nu poți dona următoarele 6 luni. În unele cazuri, dacă ai luat hepatită sau vreo altă boală transmisibilă, încărcătura virală din sânge iese la analize peste luni de zile și poți agrava starea de sănătate a unui pacient imunodeficient care primește sângele infectat”, a explicat dr. Doina Goșa.