Criza de la Cadastru, rezolvată până la anul

Criza de la Cadastru, rezolvată până la anul

Mii de români care riscau să piardă banii plătiţi pe măsurători cadastrale pot sta liniştiţi.

Din această săptămână, dosarele lor vor primi „undă verde“ la oficiile de cadastru din toată ţara. Şi asta, după ce guvernul a găsit un artificiu legislativ prin care să pună capăt crizei declanşate, cu aproape o lună în urmă, odată cu intrarea în vigoare a Legii 16/2007, privind organizarea şi exercitarea profesiei de geodez.

Concret, o ordonanţă de urgenţă adoptată de executiv prevede că Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) poate primi încă un an - până la finele lui martie 2008 - dosare „parafate“ de topografi care nu au fost autorizaţi de Ordinul Geodezilor. Deşi este vorba despre o soluţie pe termen scurt, surse guvernamentale susţin că există specialişti care pregătesc un nou proiect de lege care să prevadă ca persoanele fizice ce execută măsurători cadastrale să fie autorizate în continuare de ANCPI, şi nu de Ordinul Geodezilor.

Monopolul impus de geodezi prin legea intrată în vigoare la 20 martie 2007 a blocat mii de dosare aflate pe rolul oficiilor de cadastru din toată ţara. Motivul: nu mai puţin de 4.000, din cei 5.400 de topografi recunoscuţi la nivel naţional, şi-au pierdut autorizaţiile.

Ne puteți urmări și pe Google News