Războiul din Ucraina a declanșat o criză energetică în toată lumea. Europa își face rezerve după ce Rusia a diminuat sau a sistat livrările de de gaze. Prețurile au explodat, iar țările sărace nu mai pot plăti facturile. Ele ar putea reveni la încălzirea pe cărbune.
Prețurile tot mai mari de pe piața energiei, generate de războiul din Ucraina și sistarea sau reducerea livrărilor de gaze din Rusia, lovesc în plin în țările mai sărace. Acestea trebuie acum să se lupte cu marile economii din Europa pentru a cumpăra gaze naturale pentru această iarnă. Mai mult, unii furnizori refuză să mai încheie contracte și chiar le reziliază pe cele existente pe motiv că există riscul ca aceste state să nu poată să achite facturile, potrivit unei analize realizată de Bloomberg.
Potrivit sursei citate, cele mai sărace țări din lume au fost excluse de pe piața gazelor naturale din cauza cererii uriașe din Europa, dar și avântului luat de dolarul american pe piețele valutare. Printre acestea se numără Pakistan, India, Bangladesh sau Filipine. Aceste state sunt împosibilitatea de a-și asigura rezervele necesare pentru această iarnă și tot ce pot face este să spere că vor avea parte de o iarnă blândă.
Furnizorii vor profit
Rupte de gazul rusesc, țările europene au apelat la piața spot, unde energia rămasă necumpărată este pusă la dispoziție pentru livrări pe termen scurt. În condițiile în care prețurile au crescut vertiginos, unii furnizori din Asia de Sud au anulat pur și simplu livrările către țările sărace, în favoarea marilor economii din Europa. Pentru prima dată, națiuni precum Pakistan, Bangladesh sau Thailanda sunt obligate să concureze la preț cu Germania și alte economii mari.
„Prețurile mai mari pe care le pot obține pe piața spot compensează mai mult decât orice penalități pe care le-ar putea plăti pentru că se sustrag de la livrările planificate. Iar această dinamică este posibil să se mențină ani de zile“, a declarat Raghav Mathur, analist la Wood Mackenzie Ltd.
În același timp, Europa accelerează construcția de terminale plutitoare pentru a putea achiziționa în viitor și mai mult combustibil. Germania, Italia și Finlanda au deja instalațiile necesare. Cererea europeană de gaze naturale este așteptată să crească cu aproape 60% până în 2026, potrivit sursei citate.
Și exportatorii din Qatar și Statele Unite primesc acum oferte de la europeni care doresc să cumpere combustibil pentru a umple noua capacitate.
Se revine la cărbune
Țările mai sărace ar putea apela astfel la raționalizare energiei. În plus, s-ar putea reorienta către combustibili mai ieftini, precum cărbunele și petrolul. Această ultimă soluție ar duce la creșterea poluării.
„Dacă gazele naturale vor fi peste posibilitățile noastre, evident că trebuie să revenim la cărbune într-o anumită măsură, deoarece este nevoie de un nivel de bază în privința energiei electrice. Iar acest lucru pur și simplu nu poate fi realizat doar prin energie solară sau eoliană”, a declarat luna trecută Nirmala Sitharaman, ministrul de Finanțe al Indiei, potrivit boomberg.com.