Criză de combustibil în Rusia. Măsură disperată, țara e aproape de paralizie

Carburanți.Sursa: Maren Winter | Dreamstime.com

Moscova a luat o decizie fermă în încercarea de a păstra rezervele de benzină și motorină. Măsura vine în contextul în care Rusia se confruntă cu o criză uriașă de combustibil

Rusia traversează un impas în ceea ce privește situația rezervelor de carburanți pe care le deține. Pentru a face față acestui context, Moscova a impus deja măsuri clare în acest sens. Astfel, exporturile de benzină și motorină în încercarea de stabilizare a pieței.

Rusia impune măsuri ferme

Rezervele de carburanți pe care Rusia le deține au ajuns la un plafon îngrijorător. În acest sens, autoritățile de la Moscova au impus măsuri de urgență.

Mai ales în ultima perioadă, penuria de combustibil a început să se acutizeze în statul rus. Motivul acestor consecințe are legătură cu majorarea cotațiilor de țiței la nivel global. Un alt aspect care a contribuit în acest sens este deprecierea rublei.

Guvernul rus plafonează astfel prețurile cu amănuntul la combustibili. Demersul are scopul de a crea un echilibru cu inflația.

O altă măsură fermă legată de această situație va fi aplicată de Ministerul Energiei. Reprezentanții acestuia au în plan să prevină inclusiv transporturile neautorizate de carburanți, denumite "gri" pe piața neagră.

"Restricţiile temporare vor ajuta la saturarea pieţei combustibililor şi la reducerea preţurilor pentru consumatori", au precizat autorităţile din Rusia.

Pentru o imagine clară asupra nevoilor care există la nivel de structuri agricole, autoritățile ruse vor monitoriza zilnic situația.

"Anterior, pentru stabilizarea situaţiei pe piaţa combustibililor, Guvernul a majorat volumele de benzină şi motorină care pot fi vândute. A fost instituită monitorizarea zilnică a achiziţiilor pentru necesităţile din agricultură, care va determina ajustări prompte ale volumelor", anunță Guvernul de la Moscova.

Amenințare pentru sectorul agricol

Penuria de combustibil din Rusia poate afecta grav sectorul agricol. Oficialii de la Moscova sunt de părere că limitarea rezervelor de combustibil la perturba în mod clar recoltarea de toamnă.

Sursă: Aleksandr Gerasimov | Dreamstime.com

Din poziția de cel mai mare producător global de petrol, Rusia a ajuns într-o situație critică. Totodată, nici pentru următoarele luni experții nu prevăd o îmbunătățire a acestui context. Lipsurile acute vin într-un sezon de recoltare, astfel că agricultorii sunt disperați.

Experții sunt de părere că motivele acestui deznodământ sunt legate de deprecierea rublei, dar și de lucrările de mentenanță din cadrul rafinăriilor. De mai bine de jumătate de an, rușii caută soluții pentru a depăși acest blocaj.