Băncile comerciale din România au închis conturile platformelor de exchange care tranzacţionau din lei în criptomonede. Românii care posedă Bitcoin, nu îl mai pot valorifica în valută.
„Dacă mâine am nevoie să scot bani din Bitcoin, va trebui să mă duc în Bulgaria, Ungaria sau în orice altă ţară europeană, să îi scot în euro de la o bancă de acolo", a explicat, pentru zf.ro, Andrei Stănică, reprezentant al United Blockchain Association.
Specialistul a precizat că, după ce Banca Naţională a României (BNR) a dat un comunicat pe această temă, băncile au început să închidă conturile. „Am discutat cu avocaţi şi am înţeles că este o măsură abuzivă, nu au un cadru legal. BNR nu a dat o circulară, nu a dat o lege, tot ce a făcut a fost să informeze publicul. Suntem singura ţară din toată Europa în această situaţie. În total, suntem zeci de mii de români, cu aproape 200 de milioane de euro pe care nu îi putem transforma în România în lei", a adăugat Andrei Stănică.
Conform expertului, vocile puternice din piaţă susţin, la nivel global, că un cadru legislativ reglementat este principala nevoie a pieţei de criptomonede, pentru a evita asocierea cu activităţi ilicite.
„Cel mai important lucru este reglementarea. Franţa, Japonia, Coreea de Sud, toate aceste state încearcă acum să reglementeze criptomonedele. Pentru oamenii care nu s-au informat foarte bine, criptomoneda este asociată cu spălare de bani, cu terorism, cu prostituţie şi droguri. Este fals. Toate acestea pot fi plătite foarte bine cu dolari şi cu euro. Momentan, dacă eu trimit un bitcoin din portofelul meu în alt portofel, toată lumea poate vedea această tranzacţie. Odată cu reglementarea, autorităţile vor avea capacitatea de a asocia un portofel unei persoane", a punctat reprezentantul United Blockchain Association.