„Este un lucru pe care nu îl înţeleg. Cum se poate ca în cazul unui fost ministru şi actualmente numit cu rang de ministru – şi aici vorbesc de domnul Borbely Laszlo – cei care sunt acuzaţi şi mai apoi condamnaţi că i-ar fi dat mită, sunt închişi, fiind condamnaţi la închisoare cu executare, iar domnul Borbely Laszlo este numit consilier al primului ministru cu rang de secretar de stat? Apropo de ce face PSD în apărarea unor interese politice în favoarea unor potenţiali infractori. Deci cel care dă mita unui demnitar al statului român face închisoare, este condamnat, iar cel care este acuzat că a primit mita, este numit secretar de stat”, a declarat Marius Paşcan, citat de Agerpres.

Deputatul PMP a adăugat că „este absolut aberant şi vorbim de România originală a zilelor noastre, confirmând ceea ce se stipulează în Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Este evident că UDMR face parte din Guvernul României şi participă la guvernare direct, dar nu oricum, ci cu penali de primă linie”.

Pașcan a făcut referire la faptul că trei persoane din dosarul în care a fost acuzat fostul deputat UDMR, Szepessy Szabolcs, consilierul personal al fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely şi doi oameni de afaceri, Ioan Ciocan, administrator al Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, judeţul Satu Mare, respectiv Anton Petru Molnar, administrator al Azimut Com SRL Acăţari, judeţul Mureş – au fost condamnate definitiv la pedepse cu închisoarea, cu executare, de către Curtea de Apel Oradea.

Cei trei au fost trimişi în judecată în 2014 de procurorii DNA Oradea pentru fapte de corupţie în dosarul în care a fost cercetat şi fostul ministru al Mediului, Borbely Laszlo. În cazul lui Borbely, Camera Deputaţilor a respins de două ori, ultima oară în luna martie 2015, cererea procurorilor DNA de încuviinţare a începerii urmării penale a acestuia.

La începutul lunii martie 2017 Laszlo Borbely a fost numit în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului. În perioada decembrie 2009 – aprilie 2012, Borbely a ocupat funcţia de ministru al Mediului, iar în Parlament a fost preşedinte al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor.