Cristina Țurlea, marele arhitect care a contribuit la restaurarea palatelor BNR, a murit! Directorul BNR Mugur Isărescu a reacționat imediat.
Cristina Țurlea, arhitect BNR, a murit
Marele arhitect Cristina Țurlea, care a contribuit la restaurarea palatelor BNR, a murit.
Ea a fost unul dintre cei mai de seamă membri ai echipei de arhitecți BNR.
Cristina Țurlea a fost doctor în arhitectură și urbanism, autoare a volumelor „Arhitectura şi spaţiile publice”, „Cronica restaurării Palatului vechi al B.N.R.” pentru care a fost și premiată în cadrul Bienalei Anuale de Arhitectură) sau al recent apărutei lucrări „Simboluri în arhitectura palatelor financiar-bancare”.
Din anul 2005, Cristina Țurlea lucra în cadrul Băncii Centrale.
Mugur Isărescu, reacție imediată după moartea Cristinei Țurlea
„Arhitecta Cristina Țurlea, colega noastră de la Banca Națională, a plecat mult prea devreme la cele veșnice.
Ne vom aminti mereu de tot ce a făcut pentru instituția noastră. De când a venit la BNR, în 2005, valorificând si experiența, cunoștințele acumulate si consolidate la Ministerul Lucrărilor Publice”. A transmis printr-un mesaj Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.
„Ne vom aminti de vocația ei pentru perfecționare profesională – a absolvit Universitatea de Arhitectură, apoi a obținut o diplomă în Drept, si-a susținut Doctoratul în Arhitectură si a dobândit un atestat de specialist în studii istorice.
Sau de pasiunea si profesionalismul cu care s-a alăturat echipei noastre de arhitecți, în procesul de anvergură susținut ani în șir de Banca Națională pentru consolidarea, restructurarea si restaurarea palatelor si sediilor sale istorice.
Totodată, ne vor aminti de „arhitecta noastră” cărțile de autor, scrise cu talent şi cu bogăție de informații.
Cristina Țurlea s-a afundat în arhive şi de acolo, după meticuloase cercetări, a scos la lumină, cu ochi de arhitect si cu vocație de scriitor, priceperea de a construi durabil şi monumental a generaţiei de specialişti în domeniu ce s-a format şi s-a afirmat, pe pământ românesc, începând din a doua jumătate a veacului al XIX-lea.
Cronica restaurării Palatului Vechi”, nominalizată în 2011 la Anuala de Arhitectură, „Centrul istoric si financiar al Bucureștilor” ori recenta apariție „Simboluri în arhitectura palatelor financiar-bancare” sunt lucrări-album, veritabile documente de referință, ce surprind, etapă cu etapă, momentele reabilitării unor capodopere ale patrimoniului național. Toate redate societății românești de astăzi. Somn lin, Cristina! Condoleanțe familiei îndurerate!”, se mai arată în mesajul transmis de Isărescu, conform Gandul.