Fostul deputat Cristian Rizea aşteaptă o primă decizie de la Instanţa supremă în dosarul de trafic de influenţă

Fostul deputat Cristian Rizea aşteaptă o primă decizie de la Instanţa supremă în dosarul de trafic de influenţă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea da, miercuri, o primă decizie pe fond în dosarul în care fostul deputat Cristian Rizea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că şi-ar fi traficat influenţa contra a 300.000 de euro, pentru a-l ajuta pe un om de afaceri să obţină retrocedarea unui teren.

La ultimul termen pe fond, care a avut loc pe data de 17 noiembrie, Cristian Rizea l-a acuzat pe procurorul de caz de la DNA, Jean Uncheşelu, că a făcut presiuni atât asupra sa, cât şi asupra omului de afaceri Lucian Colţea.

„Acest dosar este o făcătură. Cum am spus din 2015, am fost informat de un înalt oficial al unei structuri de informaţii că mi se pregăteşte de la DNA. (..) Vă spun sincer că nu sunt supărat pe domnul Colţea. S-a pus multă presiunea din partea domnului Uncheşelu asupra lui. Ştiu din proprie experienţă. Aşa cum îmi spunea domnul Uncheşelu: Rizea, recunoaşte că ai făcut trafic de influenţă că altfel te duc la arest şi adio adopţia copilului pe care ţi-l doreşti. Aş vrea să spun ceva ce ştiu eu şi soţia : în dorinţa disperată a DNA de a mă deturna din a câştiga Primăria Sectorului 5 vă spun că la DNA mi s-a făcut dosar pe adopţie. A fost chemată mama naturală şi întrebată dacă a primit bani. Adopţia a fost legală”, a declarat Cristian Rizea, citat de Mediafax.

Rizea a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, alături de omul de afaceri Lucian Colţea, care este cercetat pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani.

„În perioada septembrie - decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi”, precizau la acel moment procurorii într-un comunicat de presă.

În anul 2009, parlamentarul ar fi primit 300.000 de euro pentru a interveni la cele două instituţii „astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna”, arăta DNA.

Potrivit procurorilor, Cristian Rizea ar fi încheiat patru contracte de împrumut false pentru a disimula provenienţa sumei. Ulterior, „în cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”, explicau procurorii.