Evenimentul Zilei > Politica > Cristian Preda: Efecte neașteptate și dezagreabile
Cristian Preda: Efecte neașteptate și dezagreabile

Cristian Preda: Efecte neașteptate și dezagreabile

Europarlamentarul a comentat, pe blogul personal, efectele fuziunii dintre PNL și PDL asupra desemnării candidatului la alegerile prezidențiale, precum și situația din interiorul PMP, cu privire la aceeați chestiune.

"Fuziunea PDL-PNL a generat trei candidați la prezidențiale: Klaus Iohannis (în numele ACL), Monica Macovei (independentă, fără a demisiona din PDL) și C.P. Tăriceanu (ca lider al unui nou partid).
Mișcarea Populară e pe cale să producă și ea două candidaturi pentru Cotroceni: Cristi Diaconescu, din partea Fundației, și Elena Udrea, cu sprijinul partidului cu același nume.
Ambele efecte sunt surprinzătoare.
Nu știu pe cineva care să le fi anticipat.
De la europene încoace, sensibilitățile de centru-dreapta nu se coagulează, ci se disipează, accentuând tensiuni deja schițate sau inventând noi fracturi.
Cine crede că între cele două tururi se pot produce miracole – adică o regrupare naturală anti-PSD a unui număr masiv de voturi acordate unui număr indefinit de candidați – e naiv.
Există o limită a dispersiei utile a voturilor din turul întâi, iar candidatul stângii poate profita în chip decisiv de pe urma calculului prost făcut de unii dintre adversarii săi.
Ce nu știu toți ambițioșii care se revendică de la centru-dreapta e că îl pot ajuta pe Ponta chiar dacă îl urăsc de moarte. Pe două căi, pe care le descriu în chip intuitiv:
1. Prea mulți candidați pot produce o demobilizare, și nu neapărat o raliere a unor segmente distincte din electorat, pur și simplu fiindcă diferențele dintre candidați pot deveni greu de descifrat. Iar dificultatea lecturii poate să-i țină pe mulți alegători acasă la turul întâi, în așteptarea unei simplificări, mai ușor de gestionat – inclusiv emoțional -, în cel de-al doilea.
2. Tensiunile acumulate înainte de turul întâi pentru calificarea în cel decisiv, împotriva lui Ponta, riscă să producă adevărate clivaje, pe care nimeni nu le poate ghici acum, și care să devină piedici de nesurmontat în perspectiva confruntării decisive. Altfel spus: nu e deloc sigur că șirul efectelor surprinzătoare și dezagreabile se oprește în clipa rămânerii definitive a candidaturilor.
Fac, de aceea, încă o dată, un apel la rațiune și moderație în tabăra adversarilor socialismului.
Nu suntem departe de scenariul catastrofal din 2000.
Dreapta poate pierde din pricina fărâmițării extreme, adică derutante.", a postat Cristian Preda pe blogul personal.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.