Editura Evenimentul si Capital

Cristian Popescu-Piedone, urmărit penal pentru distrugerea unui element de patrimoniu. Ce răspunde Edilul Sectorului 4

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone
Autor: | | 8 Comentarii | 3687 Vizualizari

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, va fi urmărit penal de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, pentru distrugerea unui element de patrimoniu construit şi pentru abuz în serviciu, în urma plângerii formulate de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul (ASB), informează un comunicat al organizaţiei. În replică, reprezentanţii primăriei atrag atenţia că demolarea imobilului s-a făcut în baza deciziei fostului edil al sectorului, Adrian Inimăroiu, la solicitarea Mânăstirii Sămurcășești, în calitate de proprietar, deoarece clădirea reprezenta un pericol pentru cetăţeni, fiind într- o avansată stare de degradare. În plus, imobilul în discuție nu era și nu a fost niciodată inclus pe lista monumentelor istorice și nu a fost declarat monument istoric.

Decizia continuării urmării penale a fost luată de magistraţii Judecătoriei Sectorului 4, care au admis, pe 11 august, contestaţia depusă de ASB la ordonanţa de clasare dată în acest dosar de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, relatează epochtimes.ro, citând comunicatul.

Replica lui Cristian Popescu-Piedone

"În ceea ce privește demolarea unor clădiri situate pe un teren de pe bulevardul Regina Maria nr.13, aflat în proprietatea Mânăstirii Sămurcășești, ținem să precizăm că Autorizația de desființare, înregistrată cu nr. 831/67218/01.11.2006 și emisă în vederea executării lucrărilor de desființare pentru două construcții existente, nu a fost semnată de actualul Primar al Sectorului 4, Cristian Popescu - Piedone, ci de fostul Primar al Sectorului 4, Adrian Inimăroiu. Solicitarea de desființare a venit din partea Mânăstirii Sămurcășești, în calitate de proprietar. Compusă din teren și două clădiri, respectiva proprietate se afla într- o avansată stare de degradare, insalubră, unde locuiau persoane fără adăpost și reprezentând un pericol pentru cetățenii din zonă. Acest lucru este confirmat și prin declarația notarială dată de Stareța Mânăstirii Sămurcășești, anexată dosarului de autorizare. Emiterea autorizației de desființare era în competența Primarului Sectorului 4.

Clădirea (imobilul) în discuție nu era și nu a fost niciodată inclus pe lista monumentelor istorice și nu a fost declarat monument istoric. Conform PUZ aprobat prin HCGMB nr. 279/2000, acest imobil face parte din zona protejată nr. 09 – bulevardul haussmannian de țesut Regina Maria - subzona Cp1c. Până la modificarea Legii nr. 50/1991, republicată, aplicabilă începând cu anul 2009, emiterea autorizațiilor de construire în zone protejate se afla în competența primăriilor de sector. În acea perioadă, în zonele protejate au fost emise autorizații de construire și/sau de desființare. La dosarul de autorizare există Avizul Muzeului Municipiului București, care nu indică imobilul drept clădire protejată.

În consecință, autorizația de desființare a fost emisă cu respectarea prevederilor legale din acea perioadă", se arată în dreptul la replică transmis de Primăria Sectorului 4.

Ce susţine Asociaţia Salvaţi Bucureştiul

Potrivit liderului ASB, Nicuşor Dan, decizia instanţei „este importantă, pentru că ea confirmă, potrivit legii, că protejarea patrimoniului se referă în special la zonele istorice în ansamblul lor, siturile monument istoric şi zonele construite protejate”.

ASB a formulat plângere penală împotriva arhitectului-şef al Sectorului 4 şi a primarului Piedone pentru distrugerea unui element de patrimoniu construit şi pentru abuz în serviciu, în cazul demolării imobilului din strada Regina Maria nr. 13. Clădirea era situată într-un sit-monument istoric, într-o zonă construită protejată şi în zona de protecţie a mai multor monumente istorice. Din aceste motive, legea prevedea avizul Ministerului Culturii pentru demolarea clădirii. Totuşi, Primăria Sectorului 4 a emis autorizaţia de demolare fără avizul Ministerului Culturii, fapt ce a determinat Asociaţia Salvaţi Bucureştiul să depună o plângere penală pe numele primarului Cristian Popescu-Piedone şi împotriva arhitectului de la Primăria Sectorului 4.

Clădirea din strada Regina Maria nr. 13 aparţinea Mănăstirii Sămurcăşeşti, care dorea ridicarea unei clădiri de 5 etaje, în asociere cu un investitor imobiliar, precizează Nicuşor Dan.

Cine este si cum arata fosta sotie a lui Florian Walter! E o fosta vedeta TV! De ce au divortat cei doi

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI