Jandarmeria pierde procesul cu Cristian Dide

Jandarmeria pierde procesul cu Cristian DideSursa foto: Arhiva EvZ

Jandarmeria Română a pierdut procesul cu Cristian Dide. Protestatarul a primit doar un avertisment pentru faptul că a modificat stema Jandarmeriei cu o svastică nazistă, după intervențția brutală a jandarmilor din 10 august.

Cristian Dide s-a remarcat prin protestele îndreptate împotriva regimului Dragnea. Pentru a sancționa celebra Ordonanță 13, emisă de Guvern sub conducerea fostului ministru de Justiție, protestarul Dide a aruncat cu ouă în sediul ministerului Justiție.

Cererile Jandarmeriei cu privire la Cristian Dide, respinse

Însă, protestele l-au adus în și fața instanțelor de judecată. Magistrații au sancționat doar cu un avertisment gestul făcut de Cristian Dide în urmă cu patru ani. Moment la care a postat pe rețelele de socializare o imagine modificată a stemei Jandarmeriei. La vremea respectivă, Dide a intrat sub incidența art. 4. alin (2) din OUG nr. 31/2002.

Concret, protestatarul a urcat pe Facebook o imagine cu însemn heraldic modificat al Jandarmeriei, care în loc de ghearele acvilei, ilustra o svastică nazistă. Pentru acest gest a fost trimis în judecată în luna decembrie a anului 2022, acuzat fiind de încălcarea „art.4 alin. (2) din OUG nr.31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”.

Cristian Dide, iertat de magistrați în procesul cu Jandarmeria

Sursă foto: Arhiva EvZ

Procurorii au cerut închisoare cu suspendare pentru Cristian Dide

Procurorii au cerut la vremea respectivă aplicarea unei pedepse cu suspendare precum și plata daunelor pentru Jandarmeria Română. Atât Judecătoria Buftea în 2023 cât și Curtea de Apel București în februarie 2024 au respins solicitările procurorilor, Dide primind doar un avertisment.

Judecătorii au admis declarația protestatarului prin care acesta a declarat că poza respectivă a fost doar o modalitate de a-și exprima dezaprobarea față de acțiunea Jandarmeriei din 10 august, și nicidecum un în îndemn la ură.

Protestatarul Cristian Dide

Sursă foto: Captură Youtube

Jandarmeria nu se poate constitui ca parte vătămată

În privința daunelor cerute de Jandarmerie, magistrații au stabilit că fapta săvârșită este una de pericol. Jandarmeria prin statul prevăzut în art. 79 din CPP nu se poate constitui în parte vătămată.

„În ce priveşte latura civilă a cauzei, prima instanţă a constatat că persoana vătămată este o instituţie publică, având deci calitatea de persoană juridică, iar infracţiunea săvârşită de inculpat este o infracţiune de pericol.

S-a reţinut că, prin utilizarea în public a unui astfel de simbol, chiar dacă este asociată emblemei unei instituţii publice, cum este cazul de faţă, nu poate duce la concluzia că s-ar fi putut produce vreuna din consecinţele prevăzute de art.79 Cpp, în legătura directă cu fapta penală comisă.

A mai apreciat prima instanţă că obiectul juridic al infracţiunii este unic, vizând relaţiile sociale referitoare la prevenirea şi combaterea incitării la ură naţională, rasială sau religioasă, la discriminare, iar subiect pasiv este doar statul, ca reprezentant general al societăţii", se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News