Această vizită trebuie "să fie înţeleasă în cheia sprijinului real pe care il primim, iată, susţinut din partea SUA, pentru consolidarea statului de drept, pentru un traseu democratic sigur al Romaniei în spaţiul european şi euro-atlantic", explică Diaconescu, citat de mediafax.ro.
Diaconescu spune că "Administraţia americană a constatat derapaje ale puterii politice, agresiuni ale puterii la adresa statului de drept şi ingerinţe si presiuni în treburile şi independenţa justiţiei şi, în mod natural, a luat decizia de a trimite un înalt oficial pentru a prospecta această situaţie anormală din România".
Consilierul prezidenţial apreciază că maniera în care Victoria Nuland şi-a transmis mesajele este " una deosebit de constructivă, necontondentă.
Referindu-se la absenţa premierului Ponta din peisajul vizitei, Diaconescu a comentat: "Este strict problema domnului Victor Ponta cum anume îşi gestionează relaţiile cu partenerii externi, atâta vreme cât aceste relaţii nu afectează credibilitatea României şi atât timp cât pentru gesturile grosolane nu trebuie să plăteasca România şi poporul român".
"Cine a avut ceva de înţeles din aceste mesaje (n.r.- ale Victoriei Nuland), cu certitudine a înţeles. Cine nu, nu speraţi ca nu va înţelege niciodată! Speranţa mea este că de data aceasta, în România numarul celor care au înţeles corect mesajul american să fie substanţial mai mare decât al celor din afară, astfel încât să putem crede că viitorul ne poate aduce "normalitatea" în modul în care aceasta este descrisă în lumea liberă, o lume căreia pretindem că îi aparţinem, şi nu izolarea drept consecinţă a cultivării unor concepte materialist-dialectice de tipul democraţiei originale", a mai comentat consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu.