Europarlamentarul Cristian Bușoi propune revizuirea legislației în sănătate
- Iulia Moraru
- 13 februarie 2024, 16:30
Cristian Bușoi afirmă că sănătatea reprezintă un aspect prioritar pentru PNL și subliniază importanța alocării de fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii medicale. De asemenea, europarlamentarul evidențiază necesitatea unei reforme legislative în domeniul sănătății.
Cristian Bușoi a subliniat că PNL, afiliat la Partidul Popular European, a găzduit în București, în cursul zilei de luni, evenimentul „Dialog pentru Sănătate”, un summit dedicat promovării discuțiilor și schimbului de idei privind îmbunătățirea sistemului de sănătate din România.
La acest forum au luat parte decidenți politici, reprezentanți ai pacienților și ai corpului medical, precum și reprezentanți din industria farmaceutică și din sectorul medical, atât din instituțiile publice, cât și din cele private.
Cristian Bușoi pledează pentru modernizarea legislației în sănătate
La începutul evenimentului, Cristian Bușoi, europarlamentar și președinte al Comisiei de Industrie și Cercetare din Parlamentul European, în calitate de raportor al Programului de sănătate al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, a evidențiat rolul crucial al dialogului în crearea unui sistem de sănătate mai eficient și mai accesibil pentru români.
„2024 este un an cu o însemnătate aparte, este anul marilor alegeri din România. Este esențial ca partidele politice să își definească prioritățile în domeniul Sănătății, pentru a răspunde nevoilor cetățenilor și a construi împreună un sistem de sănătate la standarde europene”, a declarat europarlamentarul.
În continuare, Cristian Bușoi a transmis un mesaj din partea lui Nicolae Ciucă. A subliniat hotărârea liberalilor de a îmbunătăți accesul la servicii medicale de înaltă calitate, de a susține medicii de familie și de a consolida atât sistemul public, cât și cel privat de sănătate.
De asemenea, s-a subliniat necesitatea urgentă de a utiliza fondurile europene pentru modernizarea infrastructurii spitalelor din întreaga țară.
Medicii de familie, baza unui sistem eficient
În contextul discuției, Valeria Herdea, în calitate de președinte al CNAS, a subliniat rolul esențial al medicilor de familie în funcționarea corespunzătoare a sistemului medical.
A subliniat că aceștia reprezintă prima linie de contact pentru pacienți în cadrul sistemului de sănătate. În plus, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, a încurajat o abordare sinceră în evaluarea stării actuale a sistemului medical și adoptarea unor acțiuni concrete pentru a-l îmbunătăți.
„Trebuie să recunoaștem unde suntem pentru a ști unde plecăm. Este esențial să ne alegem cei mai buni oameni pentru a conduce spitalele și să investim în performanță”, a transmis acesta.
Cristian Bușoi a amintit și de Radu Ganescu, reprezentant al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, ce a evidențiat importanța unui dialog transparent între pacienți și factorii de decizie.
Acesta a pus accentul pe necesitatea diminuării birocrației și identificării unor soluții care să răspundă mai bine nevoilor celor bolnavi.
PNL susține promovarea unui sistem medical accesibil
Potrivit comunicatului transmis de Cristian Bușoi, inițiativa Dialogului pentru Sănătate marchează un avans semnificativ în eforturile de consolidare a sistemului de sănătate din România, prin colaborare, susținere politică și participarea activă a tuturor părților interesate din domeniu.
Partidul Național Liberal reiterează dedicarea sa față de promovarea unui sistem medical accesibil, eficient și centrat pe nevoile pacienților, prin parteneriate solide cu profesioniștii din sănătate și prin sprijinul continuu al comunității.
Cristian Bușoi a mai adus aminte de declarația fostului ministru al sănătății, Victor Costache, ce a subliniat necesitatea de a ajusta finanțarea unităților sanitare pentru a reflecta nevoile reale și a asigura un sistem de sănătate centrat pe pacient.