„Cristian Buşoi este din generaţia politică tânără iar moţiunea lui oferă o viziune naţională şi europeană, necesară PNL”
Editura Evenimentul si Capital

„Cristian Buşoi este din generaţia politică tânără iar moţiunea lui oferă o viziune naţională şi europeană, necesară PNL”

Cristian Bușoi
Autor: | | 1 Comentarii | 640 Vizualizari

Europarlamentarul liberal Daniel Buda a oferit EVZ un amplu interviu având ca subiect alegerile pentru președinția PNL, eveniment de cotitură pentru partid.

Cum vedeţi situaţia PNL acum, înainte cu o lună de alegeri ?

PNL îşi caută un drum de reconstrucţie după o înfrângere de etapă. În ciuda contextului dominat de populismul PSD şi a comentariilor sceptice despre PNL, personal consider că PNL are capacitatea de a găsi un plan de reconstrucţie. Spun asta pentru că în interiorul partidului se poartă o dezbatere fără ocolişuri faţă de teme grele. Este o dezbatere între doi oameni cu experienţă în partid, deşi sunt din generaţii diferite. Dezbaterea este deci o incursiune în „măruntaiele” partidului şi avem şansa să clarificăm lucruri importante. Acestea sunt însă chestiuni politice interne şi, din acest motiv, discuţia poate să pară „foarte internă”.

Dezbaterea din PNL se reflectă destul de puţin în media şi în public şi nu neapărat pentru că presa şi publicul este dezintersat, poate şi PNL are o responsabilitate.

Fără îndoială că reflectarea publică a dezbaterii interne este răspunderea noastră. Şi avem această obligaţie de deschidere spre exterior: să nu pară campania internă ca o întrunire de activişti în spatele uşilor închise, o împărţire între grupuri şi tabere şi cine are cea mai mare tabară, câştigă. Nu văd cursa internă în această manieră. Bucătăria politică internă trebuie clarificată dar, este necesar mesajul direct de deschidere spre electorat. Faptul că trebuie să găsim un nou tempo al acţiunii politice şi mai multă claritate ideologică, unde suntem şi unde vrem să fim. Să fim oneşti: PNL a pierdut diferenţierea pe economie şi fiscalitate şi mesajul de susţinere a mediului de afaceri. Este dificil să recuperăm individualitatea liberală dacă noi nu venim cu o gândire nouă şi cu o schimbare de generaţii.

Vi se pare fuziunea un proiect încheiat cu bine?

Fuziunea este un proces încheiat cu bine. Este o primă premisă pe care îmi justific încrederea că PNL va găsi după congres un drum bun şi nou, un drum înainte. Eu am fost un reprezentant al „fostului PDL”, ca să spun aşa; şi noi, în organizaţia de la Cluj avem o individualitate dată de istoricul nostru şi luptele politice pe care le-am dus şi pe care le-am câştigat. Dar acum există doar un singur partid şi o singură gândire politică liberală care poate crea lucruri bune pentru comunitatea locală şi pentru PNL, la nivel naţional. Fuziunea este o etapă încheiată iar noul preşedinte al PNL va fi preşedintele unei noi etape politice.

Care dintre cei doi candidaţi Ludovic Orban şi Cristian Buşoi vi se pare mai bun pentru PNL ?

Cum spuneam, amândoi candidaţii sunt oameni cu experienţă politică vastă, dar proveniţi din generaţii diferite. Îl susţin pe Cristian Buşoi pentru că este din generaţia politică tânără iar experienţa din Parlamentul European şi ideile din moţiune dovedesc o viziune politică şi la nivel naţional şi european şi asta este bine pentru viitorul PNL. Purtăm campania noi între noi însă nu trebuie să uităm faptul că avem nevoie de o viziune solidă despre viitor.

Ia PNL distanţă de preşedintele Iohannis?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate