Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, a anunțat o victorie importantă pentru securitatea energetică a României și a UE. Liderul liberal a precizat că raportul pentru stocarea gazelor (Gas Storage), pe care l-a întocmit, a fost votat de o majoritate clară în Parlamentul European: 519 voturi pentru, din 598 exprimate
"Victorie importantă pentru securitatea energetică a României și a UE, astăzi, în Parlamentul European. Sunt bucuros să vă anunț că raportul meu privind legislația pentru stocarea gazelor a fost votat de o majoritate clară: 519 voturi pentru din 598 exprimate. Le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru că au înțeles că traversăm vremuri fără precedent, care au nevoie de soluții rapide, care să protejeze cetățenii și industria europeană de șantajul meschin al Rusiei, care folosește gazul ca armă", a anunțat Cristian Bușoi pe pagina sa de Facebook.
El a precizat că, la începutul lunii aprilie, Parlamentul European i-a încredințat lui și Comisiei ITRE, pe care o conduce, sarcina să negocieze un Act Legislativ crucial pentru siguranța energetică a UE. Este vorba despre dosarul Stocării Gazelor (Gas Storage).
"După ore întregi de negocieri cu Consiliul și Comisia, iată că am ajuns să avem astăzi, în urma votului din Plen, garanția că toți cetățenii și toate companiile europene vor avea suficient gaz pentru a trece cu bine de iarna care urmează.
Asigurările date de Cristian Bușoi: Depozitele de gaze vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate
Legislația pe care am votat-o va intra în vigoare luna viitoare și ne asigură că depozitele de gaze vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie. Țintim însă spre 85% până la final de an și la o capacitate de minimum 90% pentru anul viitor", a spus Bușoi.
Europarlamentarul PNL a explicat că acordul la care a ajuns în urma negocierilor cu Comisia și Consiliul, dar și votul de astăzi demonstrează că instituțiile UE și statele membre și-au dat mâna și acționează împreună pentru ca fiecare cetățean și fiecare companie din UE să fie protejată și să nu aibă de suferit din cauza amenințărilor externe.
"Foarte importantă este și procedură de certificare pe care am stabilit-o, prin care fiecare operator de înmagazinare a gazelor va trebui să demonstreze că nu reprezintă un pericol pentru securitatea noastră de aprovizionare sau pentru securitatea noastră națională, dacă dorește să-și păstreze dreptul de proprietate asupra depozitării. Am cerut în mod expres ca procesul pentru aceste certificări să fie pe cât de riguros, pe atât de rapid.
Jocurile Rusiei cu rezervele de gaze nu au făcut decât să confirme că acțiunile noastre sunt justificate și că este imperios necesar să ne reducem dependența toxică de combustibilii fosili ruși. Cu Acorduri de solidaritate între statele membre, cu ajutorul mecanismului de achiziții comune de gaze vom ocroti cetățenii și industria", a punctat Cristian Bușoi.