Antonescu mută cu Voiculescu ca să-i dea şah lui Ponta

Antonescu mută cu Voiculescu ca să-i dea şah lui Ponta

PNL şi PC au făcut alianţa mică a opoziţiei şi aşteaptă ca şi PSD să se alăture construcţiei politice.

Dan Voiculescu nu l-a mai aşteptat pe Victor Ponta. A plecat singur de lângă PSD pentru a se alia cu liberalii. Prin această mutare, Dan Voiculescu şi-a găsit un partid şi şi-a asigurat perpetuarea politică. Iar Crin Antonescu şi-a găsit un trust de presă pentru nevoile mediatice.

Dincolo de interesele personale ale celor doi lideri pentru această alianţă, graba cu care a fost anunţată are alte raţiuni. Prin această mutare, Dan Voiculescu şi Crin Antonescu caută să-i forţeze mâna lui Victor Ponta să grăbească constuituirea marii alianţe a opoziţiei PSD-PNL-PC care să înceapă demolarea regimului Băsescu.

Mica alianţă aşteaptă marea alianţă

Ne puteți urmări și pe Google News

Voiculescu şi Antonescu şiau atins parţial scopul. Imediat după ce a fost anunţată mica alianţă, a avut loc o întâlnire a liderilor PSD, PNL şi PC pentru se discuta despre marea alianţă. La finalul discuţiilor, Victor Ponta s-a declarat "optimist" că PSD şi PNL-PC vor reuşi să formeze o forţă unită a opoziţiei. "Până la sfârşitul lunii februarie vom afla dacă putem să facem această alianţă, însă eu sunt optimist că o vom realiza", a declarat Victor Ponta pentru EVZ.

Dacă, în privinţa alegerilor locale, PSD şi PNL au decis să colaboreze, stabilind în detaliu planul, în privinţa parlamentarelor există reţineri. În ambele partide există voci care susţin că nu ar fi avantajos să se candideze pe liste comune la alegerile parlamentare.

Ponta, eliberat de mogul

Preşedintele PSD nu a fost luat prin surprindere de gestul conservatorilor, cu care până ieri erau parteneri de alianţă. Din contră, a părut uşurat că a scăpat de PC. Voiculescu atenţionase public PSD că PC va sări în barca liberalilor. În plus, Ponta fusese anunţat chiar marţi de Daniel Constantin, preşedintele PC, că miercuri va face publică alianţa cu PNL.

Ieri, cu câteva minute înainte ca liberalii şi conservatorii să-şi anunţe mariajul politic, Victor Ponta a convocat o conferinţă de presă şi a comentat noile mutări pe scena politică. El a salutat alăturarea PC de PNL, spunând că e "o clarificare ideologică binevenită". Liderul PSD a adăugat că alianţa PNL-PC va forma partea de centru-dreapta a opoziţiei. Totodată, el a făcut o contraofertă opoziţiei: o alianţă pe 6-10 ani între PSD şi PNL-PC. O alianţă bipolară, a adăugat Ponta.

După cinci minute, Crin Antonescu a salutat şi el propunerea lui Ponta, dar a prezentat o viziune diferită aspura alianţei cu PSD. În viziunea sa, alianţa PNLPC va fi centrul în jurul căruia se va constitui viitoare alianţă a opoziţiei. Deşi aparent vorbesc aceeaşi limbă, între Antonescu şi Ponta există o rivalitate privind statutul de lider al opoziţiei.

Crin, o televizune, Voiculescu, un partid

Liberalii recunosc că prin această mişcare au încercat să pună "presiune pe Ponta". "Acum s-a demonstrat cine este adevăratul şef al opoziţiei", au exultat unii lideri PNL, mândri de mutarea lui Antonescu cu PC.

Dincolo de victoria simbolică de lider politic care adună în jurul său alte forţe politice, lui Crin Antonescu "mariajul" cu Dan Voiculescu îi aduce un trust de presă care să-i asigure mediatizarea. Pentru mogulul Antenelor, alianţa cu PNL înseamnă supravieţuirea politică.

După îndepărtarea lui Mircea Geoană, Voiculescu îşi pierduse influenţa la vârful PSD şi avea nevoie de un alt partid. Iar de la PSD nu mai putea spera nimic. Victor Ponta nu îl agrea şi "invitase" PC să candideze singur în alegeri. Soluţia pentru PC se numeşte PNL. Alianţa de Centru Dreapta va fi înregistrată luni la tribunal. În baza acestui protocol, conservatorii vor primi locuri pe listele PNL la alegerile locale şi parlamentare.

"Nu este un gest de ostilitate faţă de PSD, dimpotrivă, PSD este vizat de această alianţă care se va constitui de noi, de PC, ca potenţial principal partener în construirea unei alianţe mai largi.", CRIN ANTONESCU, preşedintele PNL Citiţi şi:

  • EDITORIALUL EVZ: Ce a pierdut Crin Antonescu