Evenimentul Zilei > Politica > Duelul DECLARAŢIILOR în divorţul USL. Ponta: ”USD are majoritate pentru a guverna”. Antonescu: ”PSD va rupe USL”
Duelul DECLARAŢIILOR în divorţul USL. Ponta: ”USD are majoritate pentru a guverna”. Antonescu: ”PSD va rupe USL”

Duelul DECLARAŢIILOR în divorţul USL. Ponta: ”USD are majoritate pentru a guverna”. Antonescu: ”PSD va rupe USL”

Crin Antonescu a făcut o serie de declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă organizată în sediul sediul PNL. În aceeaşi seară, Victor Ponta a fost prezent într-o emisiune televizată de la Antena 3, unde a discutat despre ruperea USL-ului.

Cele mai importante declaraţii făcute de Victor Ponta în cadrul unei emisiuni de la Antena 3.
Despre USL
Poate găsim o soluţie şi păstrăm USL-ul. Dacă mă iau după declaraţiile publice făcute de Antonescu, nu va mai exista, pentru că au fost atacuri dure la adresa partenerilor de coaliţie. Însă cred că se poate găsi o soluţie. Uneori, după declaraţii furtunoase, se poate găsi o soluţie, pentru binele Romaniei şi al Guvernului. Varianta USL este varianta A. Daca nu va fi posibil, sigur, va fi varianta B, C… Dar eu susţin varianta A.
Despre faptul că Antonescu îi reproşează că nu îi răspune la telefon
Ştiţi, la un moment dat şi Basescu se plângea de acelasi lucru. Că nu îi răspund la telefon. Cu Basescu nu am nimic în comun, dar cu Antonescu chiar cred că am o relaţie de prietenie. M-a sunat joi seara, cand eram la Chisinau. L-am sunat apoi, dar era in emisiune televizata. Evident ca voi vorbi cu Crin, dar , in acelasi timp, problema PNL, nu mai poate fi rezolvata doar de doi oameni, ci de mai multi. Acei oameni sunt cei care au infiinţat USL-ul. Cei care au gandit si care au stat împreună în momente grele am fost o echipă care a luptat. Toţi sunt acţionari la USL, alături de milioanele de oameni care ne-au votat. Am fost asa, primii patru parinţi fondatori – Crin Antonescu, Liviu Dragnea, Radu Stroe si eu. Noi ne-am intalnit si am gandit USL. Ni s-au alaturat Daniel Constantin si Eduard Hellvig si dupa aia si altii. Toti acestia sunt, ca sa folosesc un termen economic, actionari la ceea ce inseamna USL. USL a fost votat de 5 milioane de oameni. 7, 4 au votat demiterea lui Băsescu.
Despre propunerile de miniştri ale PNL
De fiecare dată, eu şi ei colegii mei am mers pe ideea moderatiei, ca sa nu ne fie greu atunci cand ne împacăm. În primul rand, o spun din nou asta seară, cei patru oameni propusi, începand cu Iohannis, am vrut să-i numesc în functie. Îi numesc şi mâine dimineaţă pe funcţiile pe care USL-ul le are în Guvern. Domnul Antonescu spune ca vrea alte functii. Structura Guvernului se stabileşte de toate grupurile parlamentare. Structrura Guvernului se face cu macar o discuţie cu premierul. Eu am aflat de la tv aceste schimbări. Daca ministrii liberali îşi vor depune demisiile, eu voi pune în locul lor alti ministri dintre membrii actuali Guvernului, pentru a lasa o perioadă să mai putem discuta şi sa se întoarcă înapoi. Legat de demisia mea. Cred că eram odata la o emisiune, in 2012, cand Băsescu imi cerea demisia. Cat e Traian Băsescu presedinte eu nu voi demisiona. Pentru ca urmatorul prim-ministru va fi ales de Traian Basescu. Eu nu-i pun lui Train Basescu o arma fundamentala în mâini. Daca isi da demisia domnul Băsescu sigur că îmi dau şi eu. Nu o să fac această greşeală. Despre Iohannis Am anunţat din prima zi ca mi-l doresc in Guvern. Am avut o discutie separata cu dansul despre sarcini. Iohannis a fost pus in balanta cu Voiculescu de către Crin Antonescu. I-am spus sa stea linistit lui Crin, ca nu e cazul de aşa ceva. Romania va avea de ales. Antonescu, oricat de suparat este pe mine, este antibasescu. In toamna, oamenii vor decide daca continuam regimul Basescu sau il schibam fundamental.
Despre limbajul lui Antonescu
Pot să trec peste atacurile personale ale lui Crin Antonescu. Mă afectează, dar nu am voie, luxul, de a avea supărări personale. Sunt dispus să trec peste acese lucruri. Ştiţi care poate fi efectul pe termen lung, este vorba de opinia oamenilor. Eu nu pot să le impun cum să voteze. Ei au antipatie faţă de scandal, stilul Băsescu, şi tot aşa. Chiar dacă vom găsi o soluţie, această perioadă de declaraţii va lăsa urme.
Despre pactul de coabitare
Crin Antonescu stia despre pactul de coabitare. Daniel Constantin are dreptate. Nu am spus ca Antonescu este prieten cu Basescu, am spus ca ‘e apropiat’, am fost ironic si imi pare rau. Chiar daca pleaca, PNL va fi primit inapoi. Tot timpul voi lasa o punte daca dansii vor dori sa vina inapoi. Liste comune la europarlamentare? Eu nu exclud nici acest lucru, este foarte dificil. Daca ma uit la ce se intampla in nordul Romaniei, in Ucraina, cred ca problemele nu s-au termiant. Eu vreau ca Romania sa anticipeze orice fel de problema (in privinta minoritatilor – n.r.).
Despre ruperea USL
Nu am un asemenea calcul, pentru că nu am vrut să-l fac prematur. O să-l fac miercuri dacă va fi cazul. Ideea de USD e o idee cu care eu am venit. În al doilea rând, nu am format USD-ul peste noapte. Am discutat despre asta. Domnii Iohannis şi Crin Antonescu au fost de faţă. Guvernul care se formează daca pleacă PNL sau Guvernul de acum va rămâne până în 2016, indifierent cine este preşedinte. Dl Iohannis poate deveni premier daca îl pune majoritatea parlamentară. Îmi doresc ca domnul Antonescu să redevină preşedinte arbitru, aşa cum ne-am înţeles. Preşedinţii nu se aleg într-un birou. Daţi-l la o parte pe Arafat şi sunt Mugur Isarescu, Sorin Oprescu, Tariceanu, Antonescu, şi MR Ungureanu. Şi, sigur, sa nu se supere şi dna Udrea.
Despre venirea UDMR-ului la guvernare
Doar Uniunea Social Democrată are majoritatea necesară de a guverna. Nu ştiu dacă va fi nevoie de o majoritate mai largă. Eu nu am ascuns faptul că împreună cu Antonescu, înainte de decembrie 2012, am semnat un acord prin care am adus la guvernare uniunea maghiară. Eu mi-am luat criticile de rigoare cu UDMR-ul. La congresul UDMR-ului eu am spus că i-aş vrea la guvernare.
Mesaj pentru Crin Antonescu
Am un mesaj pentru toţi alegătorii . Nu vreau să iau nimic de la PNL. Vreau să rămână alături de mine, verau să guvernăm bine ţara şi vreau să-l dăm jos pe Băsescu.
Crin Antonescu, conferinţă de presă la sediul PNL. Cele mai importante declaraţii
Despre situația din Ucraina aș dori să exprim solidaritatea noastră cu familiile celor dispăruți sau decedați în Ucraina. Este un moment de o importanță istorică la scară europeană și dincolo de aspecte dramatice pe care evoluțiile din Ucraina le-au parcurs sunt de salutat acțiunile formațiunilor pro-europene din Ucraina.
Pentru România este important ce se întâmplă în Ucraina ca vecin, ca membru UE și ca membru NATO. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru ca acolo se se stabilizeze situația. Este esențial să aibă loc alegeri democratice, spre că este un simbol faptul că prezidențialele vor avea loc pe 25 mai, în aceeași zi cu europarlamentarele. Sper ca violenţele să înceteze din ambele părți.
Noi suntem în fața unei eveniment istoric, pentru că Ucraina este o țară foarte mare, cu importanță geo-strategică de prim-ordin. Dorința acestor oameni de a intra în sfera valorilor europene și, de ce nu, în UE, trebuie sprijinită de către Bruxelles. Trebuie să subliniem și un alt aspect. Raporturile UE-Ucraina implică accelerarea integrarii Republicii Moldova.
Mi se pare importană declarația comisarului european pe partea economică, care a vorbit despre un ajutor financiar pentru Ucraina și trebuie ca UE să stabilească un program clar de integrare în UE Noi suntem în fața unui eveniment istoric. Comunitatea europeană, şi România trebuie să aibă un punct de vedere bine conturat în EU, trebuie să sprijine democrația în Ucraina.
Despre criza din USL
Nu sunt la curent cu discuțiile de la Cotroceni în ceea ce privește situația din Ucraina. N-am niciun ministru care să participe la ședința CSAT, dar sper ca de mâine să am miniștrii care ne revin
Am dat toate semnele că noi nu vrem să rupem USL, nu vrem să rupem acest Guvern, vrem doar ce ni se cuvine. Dacă nu vom primi un răspuns din partea premierului, le voi cere miniștrilor PNL să se retragă Delegația permanentă va fi convocată marți seară. Dacă nu punem miniștri luni sau marti, noi nu suntem interesați de o prelungire artificială a acestei crize.
E limpede că domnul Ponta nu mai vrea să respecte acordul de alianță. A devenit o criză artificială încă din urmă cu două-trei săptămâni. E foarte clar că nu există intenția unei noi discuții și nu există iontenția convocării camerelor. Nu e vorba de telefone, ci despre o alegere pe care primul ministru o face. PSD va rupe USL pentru a-şi putea lansa propriul candidat la Preşedinţie. Dacă acesta va fi Victor Ponta, Crin Antonescu nu se va teme să se lupte cu el, mai mult, crede că-l va putea învinge.
CITIȚI ȘI:

  • Antonescu, la "După 20 de ani": L-aș bate pe Ponta la prezidențiale. Iohannis, pe care mulți nu-l văd vicepremier, va fi PREMIER