Crin Antonescu: "Pentru PNL, răul mai mic este PSD"

Crin Antonescu: "Pentru PNL, răul mai mic este PSD"

Vicepreşedintele PNL crede însă că PSD şi PDL sunt rele egal de mari pentru România. Crin Antonescu, explică, într-un interviu pentru EVZ, de ce între PSD şi PDL preferă partidul condus de Mircea Geoană, deşi îl consideră un "caraghios" pe liderul social-democraţilor.

„Între PNL şi PDL este o luptă «care pe care»“, crede Antonescu. Vicepreşedintele PNL este atât de convins că oamenii lui Băsescu vor să desfiinţeze PNL încât ar fi dispus să accepte alegerea lui Dan Voiculescu în funcţia de preşedinte al Senatului, dacă aceasta ar fi înţelegerea dintre liberali şi Alianţa PSD-PC. Totuşi, Crin Antonescu nu ar accepta să fie coleg de guvern cu unul dintre liderii PSD: Adrian Năstase. OPŢIUNE

Vicepreşedintele PNL l-ar prefera chiar pe Dan Voiculescu în postul de preşedinte al Senatului decât să voteze un om de-al lui Traian Băsescu Ioana Lupea: Cum interpretaţi articolul 103 din Constituţie care spune că preşedintele desemnează un candidat la funcţia de prim-ministru în urma negocierilor între partide? Crin Antonescu: Interpretarea mea, şi cred că a oricui om de bună-credinţă, este că, în literă, preşedintele îl poate desemna pe oricare dintre cetăţeni cu drepturi civile. Iar în spirit, că preşedintele trebuie să-l desemneze după o consultare deloc formală cu partidele care exprimă voinţa electoratului. Dacă la consultări nu rezultă o altă opţiune, preşedintele ar trebui să înceapă cu premierul propus de primul clasat în alegeri.  

Mircea Marian: Dacă un partid obţine o majoritate relativă, PDL-ul să spunem, iar PSD şi PNL se aliază şi deţin controlul parlamentului, ce ar trebui să facă preşedintele?   La consultări, cele două partide care pot alcătui o majoritate, deşi se află pe locul doi şi, respectiv, trei, îi fac cunoscut preşedintelui acest lucru. Poate să ţină cont de asta sau poate desemna un candidat. În cazul în care acesta eşuează, având şi proba existenţei majorităţii, are datoria de a numi candidatul propus de această majoritate. M.M.: Vi se pare inacceptabil să se ajungă în anticipate dacă preşedintele se încăpăţânează să-şi menţină candidatul?   Modul în care preşedintele interpretează libertatea de a desemna pe oricine este comparabil cu modul în care primul-ministru interpretează libertatea de a da o ordonanţă de urgenţă a doua zi după ce o lege a fost votată în unanimitate în parlament. În literă, ei sunt în interiorul Constituţiei. În spirit, o exced. Putem avea 10-15 alegeri anticipate succesive, şi nu e o glumă. Dar nu cred că preşedintele îşi va asuma un asemenea risc politic.  

I.L.: Dan Voiculescu a spus că, dacă preşedintele nu va accepta premierul majorităţii formate din PSD-PC, „se va întâmpla ceva“. Preşedintele a interpretat că e vorba despre o suspendare.   Dânşii sunt în campanie. Şi eu sunt în campanie, dar campania mea nu presupune deloc ipoteza suspendării domnului Băsescu. I.L.: Veţi vota suspendarea dacă PC vine cu o asemenea propunere?   Faptul că preşedintele ar desemna, succesiv, doi candidaţi de premieri în dispreţul vădit al coaliţiei care ar putea rezulta după alegeri nu este motiv suficient de suspendare.  M.M.: PNL s-a înţeles cu PSD să guverneze împreună după alegeri? După ştiinţa mea, nu. Şi după ceea ce văd în campanie, cred că ipoteza e foarte puţin plauzibilă.  

I.L.: Aţi primit ghidul candidatului PNL, asumat de consultantul partidului, în care se recomanda ca, în această campanie, PNL-ul să se certe doar cu PSD-ul.   Eu nu am primit niciun ghid şi nu fac caz de faptul că aş fi fost neglijat. Dar nu am deloc senzaţia că PNL se confruntă doar cu PSD. Vedeţi că a avut de înfruntat o ultimă, sper, tentativă de moţiune de cenzură iniţiată de PD-PRM. I.L.: Viorel Hrebenciuc a spus că o alianţă între PSD şi PNL ar fi naturală datorită bunei colaborări din parlament.   A spus şi că, pentru asemenea lucruri, m-a găsit pe mine mai greu, şi a discutat cu altcineva. Mie nu mi se pare atât de natural. Nu e vorba doar despre orientări politice, despre doctrine, e vorba despre gust, despre stil, despre istorie. Domnul Hrebenciuc e un mit pe care dumneavoastră l-aţi creat. Aţi vrut să-l criticaţi, dar aţi reuşit să-l faceţi model: fiecare tânăr politician se visează un mic Hrebenciuc în creştere.  

M.M.: Aţi spus miercuri, într-o întâlnire cu presa, că nu veţi vota un viitor guvern PSD-PNL.   A fost o discuţie informală cu colegi de-ai dumneavoastră. Mai mult în glumă, am spus că nu votez un guvern cu PSD-ul, chiar dacă sunt liberali acolo. Nu exclud posibilitatea de a vota un guvern PNL-PSD, dacă voi fi ales senator. Dar nu se poate discuta decât pe baza unui program de guvernare în care PNL nu are voie să facă vreo concesie majoră. Dacă cineva speră că PSD-ul va purta cu PNL-ul o discuţie pe baza teoriei morţii capitalismului, enunţată de domnul Geoană de curând, se înşală.  

I.L.: Aţi mai spus că dorinţa lui Băsescu este să facă un guvern PNL-PDL.  Asta cred.  

M.M.: Aţi accepta un astfel de guvern?   Nu. M.M.: Cu PSD nu vă simţiţi prea confortabil, la PDL spuneţi un „Nu“ hotărât.  Nuanţez: Traian Băsescu este categoric exclus pentru PNL.  

M.M.: Între PSD şi PDL care-i răul cel mai mic?   Sunt rele egal de mari pentru România. Pentru PNL, răul mai mic este PSD. Este preferabil să ai de-a face cu alteritatea ta politică decât cu un partid impostor, care-ţi revendică identitatea şi urmăreşte desfiinţarea ta.  

M.M.: Tăriceanu mai poate aspira la postul de prim-ministru?  A fost desemnat de PNL, este o decizie luată, în mod destul de rarisim în PNL, în unanimitate. Am spus că, având în vedere scorurile, sondajele, există o speranţă limitată pentru PNL de a desemna premierul, adică de a ieşi primul. Ne dorim, credem, tragem pentru asta.

I.L.: Vreun premier de rezervă?  Nu există.  

I.L.: Excludeţi posibilitatea ca biroul de conducere al PNL, inclusiv Tăriceanu, să fie de acord cu desemnarea unui alt liberal pentru funcţia de premier dacă vi se va propune?   Nu e exclusă, dar e redusă. I.L.: Şi totuşi, dacă într-o situaţie excepţională Traian Băsescu l-ar desemna pe Mugur Isărescu să formeze guvernul, dv. personal aţi intra într-un asemenea guvern? Intenţiile mele politice nu trec pe la Palatul Victoria. M.M.: Dar pe la preşedinţia PNL trec?   S-ar putea să se ivească în cale, dar ele nu sunt orientate către preşedinţia PNL. Sunt orientate către un model de politician pe care încerc să-l aproximez, chiar să-l întrupez. Vreau să trăiesc într-o ţară în care politicianul ales parlamentar să înţeleagă că mai mult de atâta nu există. În care politicianul ajuns secretar de stat să înţeleagă cât de important este, nu pentru că semnează nişte fonduri.  

M.M.: Dacă Băsescu vrea să-şi impună propriul premier în faţa unei majorităţi PNL-PSD, atunci există varianta ca parlamentarii acestor partide să plece din sală. Am surâs citind acest scenariu. Mi-am dat seama că guvernul Tăriceanu, care a jucat multe roluri în această perioadă, a ajuns şi pe post de sperietoare. Practic, Adrian Năstase a ameninţat cu rămânerea sine die a guvernului Tăriceanu. Şi probabil pe mulţi i-a trecut un fior.

M.M.: Ce s-a întâmplat cu discuţia despre corupţie? Tema a fost demonetizată serios de către Traian Băsescu. Dacă preşedintele dorea să facă ceva serios împotriva corupţiei, ar fi avut şi în mine, şi în mulţi alţi oameni din PNL aliaţi hotărâţi. În opinia mea, domnul Băsescu foloseş te informaţii despre corupţia unor oameni politici în scopuri de şantaj. Nu le dă publicităţii pentru a-i şantaja. Nu-i vorba doar despre faptul că au fost urmăriţi adversarii politici. Cred că au fost urmăriţi şi prietenii politici ai domnului Băsescu.

"PSD şi PDL sunt rele egal de mari pentru România." - Crin Antonescu, vicepreşedintele PNL DESPRE ADRIAN NĂSTASE M.M.: Există vreo justificare pentru faptul că Adrian Năstase nu a ajuns în faţa judecătorilor? Pot să vă spun: domnul Năstase nu ar putea fi vreodată coleg de guvern cu mine. Iar dacă va candida la preşedinţie, vă asigur că nu va avea votul meu. DORINŢA ELECTORATULUI

„Apetenţa pentru o alianţă a scăzut“  M.M.: Îl veţi alege pe Dan Voiculescu preşedinte al Senatului dacă vă aliaţi cu PSD? Îi urez sănătate şi chiar succes, dar chestiunea asta chiar nu mă priveşte. Sper ca PNL să aibă propriul candidat.  

M.M.: Posturile se împart prin algoritm, în interiorul unei alianţe. PNL va lua conducerea Camerei Deputaţilor, iar Alianţa PSD-PC - pe cea a Senatului.   Ei bine, atunci merg mai departe şi, fără a face vreo opţiune în acest sens, vă spun că nu văd de ce ar trebui automat să votez un om desemnat de Traian Băsescu, şi nu pe Dan Voiculescu.  

I.L.: Pentru dumneavoastră, între Voiculescu şi Băsescu, Voiculescu este răul cel mai mic? Dumneavoastră spuneţi următorul lucru: dacă nu mă duc imediat la poarta Cotroceniului să trimit firmanul şi să mă aliez cu PDL-ul, cum vrea jupânul, atunci voi fi în situaţia să-l votez pe Dan Voiculescu. Şi eu vă spun răspicat că asta nu mă sperie suficient de tare. I.L.: Aici nu este vorba despre ceea ce spunem noi. Oamenii preferă o alianţă PNL-PDL.   Presupun că aţi remarcat că apetenţa pentru o formulă sau alta de alianţă a scăzut oricum. I.L.: Cum staţi în colegiul dv.? Colegiul senatorial 2, Aviaţiei, Băneasa, Dorobanţi, Universitate, Victoriei, Romană, Gara de Nord, Floreasca. Ne batem, stăm bine, dar contează prezenţa. Este un colegiu cu oameni educaţi, exigenţi, alegători pe care trebuie să-i convingi să vină la vot. Şi nu-i convingi nici cu taraf, nici cu mititei. E un colegiu care-ţi oferă, în schimb, şansa să vezi cum stai, un derby. Răzvan Theodorescu de la PSD, Ionuţ Popescu de la PDL şi cu mine - suntem trei foşti miniştri. Nu cred că poate spune cineva că nu are pe cine vota.  

I.L.: Va conta partidul sau persoana?   Dacă aş fi crezut că va conta doar partidul, n-aş fi candidat aici. Cred că vor conta şi partidul, şi persoana. Eu doresc locul întâi. Prefer locul întâi mandatului de parlamentar. PREZIDENŢIALE 2009 „Am mai votat cu Oprescu în 2000“  M.M.: Cine ar fi cel mai bun contracandidat al lui Băsescu la Preşedinţia României?   PNL are datoria de a promova un candidat la preşedinţie cât mai curând.  

M.M.: Între timp se vehiculează numele lui Sorin Oprescu.   Este primar general al Capitalei, poate candida la Preşedinţia României, n-are nicio legătură cu PNL şi nu satisface pretenţia mea.   M.M.: Călin Popescu-Tăriceanu ne-a spus că inima lui va fi sfâşiată între candidatul liberal şi Oprescu.   A mea nu. În ciuda simpatiei pe care i-o port şi în ciuda susţinerii pe care i-am acordat-o lui Oprescu.  

I.L.: Nu regretaţi acea susţinere? Trăiţi în Bucureşti, vi se pare că s-a schimbat ceva în bine?   Nu pot să semnalez schimbări majore. Am văzut nişte intenţii, mă rog, nişte paşi, de a pune ordine în jungla asta pe deasupra legii.  

M.M.: Dar între Sorin Oprescu şi Traian Băsescu cum aţi vota?

Cu Oprescu, evident. Eu am mai votat o dată cu Oprescu, în 2000, şi de atunci lucrurile s-au depreciat în defavoarea lui Băsescu. Era un candidat al PSD, Oprescu, Băsescu era al PD, eu eram liberal. Iar acum, dacă ar fi să aleg din nou între cei doi m-aş duce la vot cu mare mâhnire că PNL n-a fost în stare să-i pună un contracandidat lui Băsescu. Ca să arate cam ce ar trebui să fie preşedintele României.

Ne puteți urmări și pe Google News