Nesiguranță în creștere. Cum stă Germania la capitolul criminalitate?

Nesiguranță în creștere. Cum stă Germania la capitolul criminalitate?

Furturile și spargerile de locuințe au scăzut. Cu toate acestea, sentimentul de nesiguranță al cetățenilor pare să crească de la an la an.

Mai puțini hoți, mai puține spargeri de locuințe și în general mai puține fapte penale: bilanțul anual al criminalității în Germania, prezentat de Poliția Federală și de Ministerul german de Interne, ar trebui de fapt să bucure pe toată lumea. 

Și cu toate acestea, raportul arată că oamenii se simt din ce în ce mai nesiguri. Numărul cetățenilor, care nu se simt în siguranță, a crescut din 2012 până în 2017 de la 17,3 la 21,4 la sută, scrie Deutsche Welle. 

În special femeile sunt cele care trăiesc cu sentimentul de nesiguranță, mai ales în ceea ce privește delictele de natură sexuală, deși inclusiv acestea au scăzut cu 18,2 procente. De asemenea, tot mai mulți locuitori din landurile estice se tem de eventuale incidente neplăcute, a precizat președintele Oficiului Federal de Criminalistică (BKA), Holger Münch. Totuși, cea mai mare parte a populației se simte în siguranță în Germania, a adăugat acesta. 

 

Mai puțini răufăcători decât în ultimele decenii

 

Dar de facto, numărul delictelor în 2018 a fost cel mai scăzut din ultimele decenii. Poliția a înregistrat cu 200.000 de fapte penale mai puțin decât în anul precedent. Lucru care l-a făcut pe ministrul federal de Interne, Horst Seehofer (CSU), să declare că ”Germania este una dintre cele mai sigure țări din lume”. Numărul cazurilor soluționate a crescut ușor, ajungând la un procentaj de 56,5 la sută. 

Furturile au scăzut cu 7,5 procente, ajungând la 1,94 milioane. Furturile de buzunare și spargerile de locuințe au fost și ele mai rare decât în anii precedenți.

Câteva domenii de criminalitate au luat amploare, cum ar fi traficul de droguri, ultrajul, încălcarea reglementărilor privind portul de armă și răspândirea materialelor pornografice cu minori pe internet. 

Cetățenii străini - la fel de multe delicte

 

Interesant este că procentul faptelor penale comise de cetățenii stăini în Germania a rămas aproximativ același, respectiv 30,4 la sută. În această categorie sunt incluși toți cetățenii străini care locuiesc în Germania, de la cetățenii UE până la refugiați. Pe primele locuri se află aici persoane venite din statele Magreb, Georgia și țările Africii Centrale. 

Cifre per total îmbucurătoare pentru ministrul german de Interne, care adaugă însă că succesul trebuie să rămână sustenabil. Menționează în context lipsa de personal și dotările insuficiente ale poliției. În plus, spune Seehofer, cadrul legal în care își desfășoară poliția activitatea ar trebui îmbunătățit, pentru a evita, de pildă, cazuri în care se oprește o anchetă pe baza ”înțelegerii greșite a protecției datelor”. 

La nivel național, autoritățile germane au înregistrat în 2018, în total, 5,55 milioane de acte de natură penală.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News