Crimele de la Braşov „taie“ capete în justiţie

Crimele de la Braşov „taie“ capete în justiţie

Şefii Parchetului Dolj şi cei ai Tribunalului Braşov au fost demişi pentru eliberarea lui Serghei Gorbunov.

Scandalul legat de eliberarea în condiţii discutabile a basarabeanului Serghei Gorbunov - principalul suspect al dublului asasinat de la Braşov -, dar şi menţinerea acestuia în libertate, timp de mai multe luni, fără niciun fel de supraveghere, a determinat, ieri, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să ia decizii fără precedent.

  • Dacă în alte cazuri opinia publică a trebuit să aştepte luni în şir o reducere cu 15% a salariului magistraţilor vinovaţi, de data asta CSM „a decapitat“ atât Parchetul Tribunalului Dolj, cât şi Tribunalul Braşov.

„Următorii pe listă ar putea fi magistraţii doljeni“, susţin surse din Consiliu. O decizie în cazul superiorilor judecătoarei Maria Nicola - cea care l-a eliberat pe Gorbunov - ar urma să fie luată însă la mijlocul săptămânii viitoare.

Cinci dintr-o lovitură

Primele capete au căzut ieri după-amiază, la finalul şedinţei cu uşile închise a Secţiei de Procurori a CSM.

Astfel, după îndelungi audieri prim-procurorul Parchetului Tribunalului Dolj, Gheorghe Stoian, adjunctul acestuia, Tena Moraru, precum şi Ioana Sandu - şeful direct al procurorului Marius Vlădoianu care a susţinut în instanţă punerea în libertate a basarabeanului - au fost revocaţi din funcţii. „Decizia Secţiei pentru Procurori este un semn că membrii acesteia au luat în serios cele întâmplate“, a precizat, la finalul dezbaterilor, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, care a ţinut să specifice că a votat pentru demiterea procurorilor.

La câteva ore, anchetatorilor le-au urmat Aurelia Munteanu, preşedintele Tribunalului Braşov, şi preşedintele Secţiei Penale a aceleiaşi instanţe Dan Năstase. „Sancţiunile de la Tribunalul Braşov au venit ca urmare a faptului că instanţa braşoveană era cea care ar fi trebuit să răspundă de aplicarea mandatului de executare a pedepsei de 15 ani de închisoare emis pe numele lui Serghei Gorbunov. Mai mult, responsabilii instanţei braşovene ar fi trebuit să verifice dacă basarabeanul s-a întors în penitenciar la capătul celor trei luni în care pedeapsa i-a fost întreruptă“, au explicat oficialii CSM.

Preşedintele Consiliului, Virgil Andreieş , a anunţat că, în curând, vor fi fă- cute publice şi concluziile anchetei disciplinare derulate la Tribunalul Dolj.

URMĂRI

Instanţele din toată ţara, luate la puricat

Inspecţia Judiciară a CSM „va descinde“ la instanţele din toată ţara pentru a verifica condiţiile în care au fost pronunţate hotărârile de amânare sau întrerupere a executării pedepselor, precum şi pe cele ce vizează internarea unor minori în centrele de reeducare. Aşa a anunţat, ieri, preşedintele CSM, Virgil Andreieş, potrivit căruia vor fi verificate şi motivele pentru care nu au fost puse în executare mai multe mandate emise pe numele unor infractori care ar fi trebuit să se afle acum în spatele gratiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News