Crime pentru putere în China

Crime pentru putere în China

Lupta pentru influenţă în Partidul Comunist Chinez se mută şi în stradă, după epurarea politică a unui lider cu viziuni liberale.

Tensiunile din Partidul Comunist Chinez s-au revărsat pe străzile oraşelor, marcând o nouă etapă în luptele interne de la Beijing cu doar jumătate de an înainte de schimbarea de gardă în fruntea regimului. Scoaterea bruscă din joc a lui Bo Xilai, cel considerat până nu demult succesorul actualului preşedinte Hu Jintao, printr-o campanie de denigrare atent orchestrată la centru, a încins spiritele în Chongqing, o aglomerare urbană din centrul Chinei unde proscrisul regimului a deţinut funcţia de prim-secretar.

Mii de locuitori dintr-un cartier al oraşului au ieşit pe străzi la doar câteva ore după ce administraţia de la Beijing a anunţat că Bo Xilai a fost înlăturat din postul pe care îl deţinea în structura de conducere a partidului iar soţia sa a fost arestată sub suspiciunea de implicare în asasinarea unui om de afaceri britanic.

Manifestanţii s-au ciocnit cu forţele de ordine, incidente pe care însă autorităţile comuniste le-au pus pe seama dificultăţilor economice cu care se confruntă populaţia din Chongqing.

Ne puteți urmări și pe Google News

Niciun oficial al partidului nu a putut explica de ce manifestaţiile violente au avut loc chiar în seara în care prim-secretarul din Chongqing a fost demis. Cenzurat pe Internet

În mediul virtual, Bo Xilai a încetat, de asemenea, să mai existe, toate căutările după numele său, dar şi cel al oraşului pe care l-a cârmuit până nu demult, fiind blocate. Partidul încearcă să ţină sub control ceea ce mulţi analişti chinezi au denumit "cel mai mare scandal din Partidul Comunist din ultimii 30 de ani".

Un reporter a dezvăluit agenţiei Reuters că o circulară trimisă de administraţia de la Beijing le-a interzis orice investigaţie pe tema crimei pentru care soţia lui Bo Xilai a fost arestată. Mesajul pe care regimul îl transmite prin decizia de a o aresta pe cea denumită "Jackie Kenendy a Chinei" este că nimeni nu este mai presus de lege.

Soarta celui văzut drept cel mai occidentalizat şi deschis lider comunist chinez este însă pecetluită, susţin analiştii, partidul accelerând eforturile pentru închiderea acestui capitol. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/wQ_hPlSQIys" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>