CRIMĂ ȘI SPIONAJ: Spânzurată pentru că l-a ucis pe AGENTUL care a încercat să o VIOLEZE!
- Radu Pădure
- 29 octombrie 2014, 15:36
Executarea sâmbătă a Reyhannei Jabbari i-a atras regimului de la Teheran un val de critici din toată lumea. Dar adevăratul motiv al condamnării ei la moarte abia acum iese la lumină.
Cu mult înainte ca Reyhanneh Jabbari să fie spânzurată în acest sfârșit de săptămână, ea fost torturată și bătută vreme de luni de zile. Apoi a fost trimisă la una dintre închisorile de maximă securitate, a dezvăluit unul dintre avocații femeii. Crima ei? L-a ucis pe bărbatul care a încercat să o violeze pe când avea numai 19 ani.
„Au ținut-o singură într-o celulă, legată în lanțuri”, a declarat Mohammad Mostafei, avocatul Rehhanei, într-un interviu pentru The Daily Beast. „Uneori o țineau legată la ochi zile întregi și o loveau în față și în cap.”
Executarea prin spânzurare a lui Jabbari sâmbătă a fost condamnată de grupări pentru apărarea drepturilor omului din întreaga lume, cum ar fi Amnesty International, pe motiv că aceasta arată cum sistemul legislativ din Iran își bate joc de femei.
Dar Mostafei afirmă că nu asta trebuie să se înțeleagă din tragedia femeii. Ci felul în care membrii serviciilor secrete iraniene sunt deasupra legilor, a explicat avocatul aflat acum în exil.
Într-adevăr, Jabbari a fost acuzată de uciderea lui Morteza Abolali Sarbandi, un membru al Ministerului de Informații și Securitate al Iranului.
Mostafei spune că tânăra Reyhannah a fost ademenită în apartamentul spionului. Acolo, acesta a încercat să o violeze. Fata doar l-a rănit cu un cutter, nu l-a omorât. Avocatul susține că în raportul autopsiei lui Sarbandi se menționează că rana de la cutter nu a fost fatală. De fapt, în apartament se mai afla un bărbat și acesta este cel care l-a ucis pe Sarbandi. În timpul procesului, femeia a declarat că pe asasin îl cheamă Sheiki.
„Sheiki și Sarbandi erau membri ai serviciului secret, care și-a folosit influența asupra tribunalului. Judecătorul nu a fost drept”, spune avocatul. „Dacă Sarbandi ar fi fost un om de rând, sunt sigur că Reyhannah nu ar fi fost condamnată.”
Mostafei a trebuit să renunțe la cazul lui Jabbari în 2010, anul când a plecat în exil. El este celebru pentru a mai apărat o femeie iraniană ce fusese inițial condamnată la uciderea cu pietre, dar pentru care a obținut achitarea. Reyhannah nu a avut același noroc.