ULTIMELE INFORMAȚII în cazul CRIMEI de la GRĂDINIȚĂ. Ordinul de RESTRICȚIE a fost IGNORAT. S-a aflat abia ACUM

La doar câteva zile de la moartea Nicoletei Botan, directoarea unei grădinițe care a fost ucisă chiar în apropierea locului de muncă de fostul soț, noi detalii ies la suprafață. Se pare că ordinal de restricție pe care îț deținea femeia a fost complet ignorat.

Mai mult, Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, crede că acest ordin de restricție ar trebui să devină responsabilitatea Poliţiei, nu a instanţei.

Ordinul de restricţie emis în 24 noiembrie 2017 de către magistraţii Judecătoriei Sectorului 2 din Bucureşti prevede că Marius Cristian Botan, soţul Nicoletei Botan, directoarea grădiniţei din Sectorul 2, trebuie să păstreze o distanţă minimă de 200 metri faţă de femeie, faţă de domiciliul acesteia şi faţă de locul său de muncă, situat tot în sectorul 2, dar şi faţă de copiii celor doi, informează Mediafax.

De asemenea, bărbatului i-a fost interzis de către instanţă orice contact cu soţia sa, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod. El a fost nevoit să părăsească locuinţa comună, iar copiii au rămas în custodia femeii.

Însă acest ordin nu a fost respectat de către Marius Cristian Botan. Vineri, el s-a deplasat la locul de muncă al femeii, la grădiniţă, şi a înjunghiat-o mortal.

„E o formă fără fond. Putem discuta de o custodie a poliţistilor, dar asta înseamnă să finanţezi corect un program, să reglementezi astfel încât poliţistul să aibă, prin lege, competenţa să îl reţină 72 de ore pe un nenorocit de genul acesta, dar şi să aibă infrastructura necesară - secţiile de poliţie să-l poată reţine pe o perioadă de 48-72 de ore. Asta presupune şi personal de specialitate. Aşa funcţionează în America: îl iau pe nebun, îl introduc acolo, poliţistul semnează ordinul şi există personal specializat - medic, psiholog, tot ce e nevoie. Apoi acolo se aplică o procedură pentru a elimina starea conflictuală. Or, la noi, uitaţi-vă ce e. El făcea ce voia. E vorba de reglementare şi finanţare. Din lege se dă o competenţă directă poliţistului, ca să nu mă mai duc la judecătorie, să ard timp”, a declarat, pentru Mediafax, Dumitru Coarnă.

„La instanţă se dă ordinul, dar ordinul acesta ar trebui să fie dat în competenţa exclusivă a poliţiei, a şefului de post, de poliţie. Acela să emită ordinul, să îl pună în executare tot el, dar să aibă şi infrastructură, personal şi spaţii adecvate unde să fie ţinuţi oamenii aceştia, adică să rămână în custodia poliţiei până la 72 de ore”, a mai spus liderul sindicatului, pentru sursa citată.

„Este îndreptăţită să solicite protecţie orice persoană a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui subiect activ calificat-membru de familie. Protecţia oferită de către instanţă se încadrează în prevederile art. 23 alin. 1 lit. a-h în funcţie de nevoia victimei de protecţie. Dacă se încalcă ordinul de protecţie, sancţiunea este cea prevăzută de dispoziţiile articolului 32 din Lege, închisoare de la o lună la un an pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti”, a mai explicat acesta litera legii, după cum mai informează Mediafax.