Într-o cameră din căminul C4, un student din Republica Moldova a fost înjunghiat mortal, iar altul din județul Neamț a fost înjunghiat de zeci de ori în spate, dar a scăpat cu viață după mult timp petrecut pe patul de spital. Camera în care se aflau a fost mai apoi incendiată.


FOTO: Aurel Giosan, tatăl lui Aurelian GiosanSuspectul în acest caz este Aurelian Giosan, un tânăr din Roman, coleg de cameră cu cei doi. Viktor Nour a fost ucis cu mai multe lovituri de cuțit, iar Casian Harpă a fost înjunghiat de aproximativ 20 de ori, în spate, în timp ce dormea.

„Pe imagini trebuie să apară și criminalul”

De mai bine de un an și jumătate, tatăl lui Aurelian Giosan încearcă să afle adevărul. Barbatul spune că a discutat de nenumărate ori cu fiul său și de fiecare dată acesta i-a spus că este nevinovat. „Am discutat de multe ori cu Aurelian. I-am spus să spună adevărul, indiferent care ar fi el. Mi-a spus că în cameră a fost un priten de-al lui Viktor. Au jucat poker, iar acel prieten, pe nume Vladimir, a trișat. Când Aurelian a observat i-a atras atenția, iar el a sărit cu un cuțit. Aurelian a barat lovitura și a plecat din cameră. Asta este tot ce mi-a spus. Nimeni nu l-a crezut că în cameră a mai fost cineva. M-a rugat de multe ori să mă interesez de camerele de supraveghere din cămin. Pe imagini trebuie să apară și criminalul”, a declarat Aurel Giosan, tatăl tânărului bănuit de crimă. Bărbatul a crezut că imaginile video au fost ridicate de către anchetatori, însă nu mică i-a fost mirarea când a aflat că aceste imagini nu au fost vizionate.„După 30 de zile, imaginile sunt șterse automat”

Printr-o adresă trimisă de către reprezentanții Universității Alexandru Ioan Cuza către Tribunalul Iași este menționat faptul că, în căminul C4 exista o cameră de supraveghere aflată la parter, care era funcțională în noaptea crimei. „Subscrisa Universitate «Alexandru Ioan Cuza» Iași, în calitate de parte civilă în dosarul nr. 1192/99/2016, vă comunicăm următoarele: În holul căminului C4 situat în municipiul Iași, str. Stoicescu nr 1, jud Iași este amplasată o cameră de supraveghere ce are în raza de focalizare ghișeul de plată al caseriei, ușa de acces la caserie, tonomatul de cafea, ușa de acces la cabina agentului de pază și calea de acces în cămin. În anul 2015, această cameră de supraveghere era singura din cămina C4 și era funcțională, fiind o extindere a sistemului de supraveghere de la căminul C2, situat la aceeași adresă. Înregistrările video ale camerelor sunt setate pe o perioadă de arhivare de minim 30 de zile, apoi ele sunt șterse automat (înregistrarea făcându-se în cerc), prin urmare nu se mai păstrează înregistrarea video din seara zilei de 08.11.2015 și dimineața zilei de 09.11.2015. Precizăm faptul că nu avem cunoștințe, pentru perioada mai sus menționată, dacă organele de cercetare au solicitat operatorului service SC Quartz Matrix SRL, înregistrările video”, se arată în adresă.

„În cursul urmăririi penale nu au fost ridicate înregistrările video”

Tatăl lui Aurelian Giosan spune că imaginile de pe camera de supraveghere nu au fost ridicate de către anchetatori. Am făcut adresă la Parchet, iar bănuielile mele s-au confirmat”, a completat bărbatul. „Urmare a adresei dumneavoastre din data de 04.04 2017 cu referire la dosarul penal nr. 1192/99/2016 privind pe inculpatul Giosan Aurelian George având ca obiect infracțiunile de omor calificat (…) precizăm că în cursul urmăririi penale nu au fost ridicate înregistrările video din seara zilei de 08.11.2015 ori din dimineața zilei de 09.11.2015 al sitemului de supraveghere instalat în căminul C4 Târgușor- Copou, sistem de supraveghere operat de SC. Quartz Matrix SRL”, se arată în răspunsul pe care tatăl lui Aurel Giosan l-a primit de la Parchetul Iași.

„Nu comentez această situație”

Camera video „bătea” spre intrarea în cămin. Astfel, toate persoanele care au intrat sau ieșit în acea noapte din cămin au fost înregistrate, însă, imaginile au fost șterse, automat. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași nu au comentat această situație. „Nu comentez această situație”, a precizat prim procuror adjunct, Alexandru Pecincu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.