Evenimentul Zilei > Actualitate > Crima de la Cluj, jurnalul unei iubiri imposibile. Agonia sentimentală a unui om care şi-a omorât copiii
Crima de la Cluj, jurnalul unei iubiri imposibile. Agonia sentimentală a unui om care şi-a omorât copiii

Crima de la Cluj, jurnalul unei iubiri imposibile. Agonia sentimentală a unui om care şi-a omorât copiii

Nicolae Lăpuşte se îndrăgostise la bătrâneţe de o femeie mult mai tânără.

Nicolae Lăpuşte, bărbatul de 48 de ani care şi-a luat copiii cu el în adâncurile lacului de acumulare de la Tarniţa, judeţul Cluj, era un om extrem de liniştit.
A trăit toată viaţa, susţin cei care l-au cunoscut, în umbra a două femei pe care le-a iubit şi pe care, atunci când simţea că le pierde, a încercat să le domine cu agresivitate. De fiecare dată, relaţiile s-au terminat prost, cele două femei marcându-i viaţa.
La 40 de ani s-a îndrăgostit orbeşte
Crima de la Tarniţa e una pasională 100%, neavând nicio motivaţie de ordin material. Lăpuşte era angajat la Hidrocentrala de la Mărişel, de unde primea un salariu de aproximativ 2.400 de lei.
Pe lângă asta bărbatul mai făcea taxi şi ajunsese chiar să prindă cheag. În urmă cu câţiva ani făcuse un credit bancar şi şi-a cumpărat patru maşini pe care le folosea tot ca taxiuri.
"Nu îi lipsea nimic dar nici nu era un om care să afişeze că are bani. Era un om modest care îşi iubea la nebunie copiii. Era un om care, normal, a făcut lucruri bune dar şi greşeli. A făcut şi el ceea ce fac mulţi bărbaţi trecuţi de 40 de ani, se îndrăgostesc proteşte de femei mai tinere, îşi lasă familia şi apoi ajunge la un eşec. Unii pot merge mai departe, alţii mai puţin pun punct", spune unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Lăpuşte, care însă nu a dorit să îi fie făcut public numele.
Iubire fierbinte şi remuşcări ca duşurile reci
Nicolae Lăpuşte a comis una dintre cele mai abominabile crime din ultimele decenii doar pentru a se răzbuna pe fosta lui concubină. Bărbatul a fost căsătorit cu o femeie cu care a avut doi băieţi, Claudiu de 17 şi Flaviu de 15 ani.
Cei care l-au cunoscut pe Lăpuşte susţin că bărbatul a început relaţia cu o altă femeie încă de când era căsătorit. Băiatul mai mic avea semipareză şi un retard mental, dar Nicolae nu s-a arătat înduplecat.
"Din câte ştiu eu, s-a îndrăgostit foarte tare de Klaudia care lucra ca dispecer la compania de taxi unde era şi el angajat. A fost dragoste la vârsta a doua. Ea era cu 18 ani mai mică, dar acest lucru nu i-a îmnpiedicat să aibă o relaţie. Şi-a lăsat familia şi tot şi a început o altă viaţă alături de această femeie. A suferit mult, pentru că după o vreme a început să aibă remuşcări că şi-a lăsat familia şi pe copilul bolnav. De aceea a fost internat pentru depresie în urmă cu câţiva ani", mai povesteşte prietenul lui Lăpuşte.
Tot el o întreţinea pe cea care îl părăsise
Dragostea dintre Nicolae şi concubina lui Klaudia nu a durat nici ea prea mult deoarece femeia a plecat de acasă împreună cu fetiţa în toamna anului trecut.
Nicolae Lăpuşte era foarte supărat pe faptul că femeia pentru care renunţase la tot nu doar că îl părăsise dar nici nu părea să-l mai iubească. Şi povestea colegilor de taxi.

TATĂ GRIJULIU. Niculae şi Flaviu, fiul mijlociu, la ştrand
"Era în depresie de câteva luni şi ne spunea, când mai dorea să îşi descarce sufletul, că nu o poate înţelege, deoarece el este cel care o întreţine la şcoală. Concubina era studentă la maturitate, cum se zice, iar el îi dădea bani şi pentru ea şi pentru fetiţă, asta şi după ce a plecat de acasă. Aici este cheia dramei, la această femeie. Mă gândesc că a comis această crimă ca să o facă să nu uite niciodată ce i-a produs lui. El a suferit mult, mai ales că îşi iubea fetiţa foarte mult. N-a mai putut suporta că ea a plecat deacasă", mai spune taximetristul.
"Ne spunea în ultimele luni că nu o putea înţelege pe Klaudia, că îl părăsise dar tot el o întreţinea.“
ANONIM, coleg de serviciu cu Nicolae Lăpuşte

DECLICUL
De Crăciun a făcut o ultimă încercare de împăcare, dar a fost respins. Asta i-a luat de tot minţile
Anuţa Potra, sora lui Lăpuşte spune că fratele lui lucra în ultima perioadă foarte mult şi că poate din acest motiv nu a mai gândit raţional.
“Lucra foarte mult. După ce venea de la hidrocentrală, mergea la taxi. Tot Mărişel şi taxi. Dormea chiar şi în taximetru. La un moment dat ceva i s-a întâmplat de i s-a întunecat aşa de tare minţile. Dacă ea nu l-a mai iubit pe el, aveau totuşi o fetiţă împreună şi nu trebuia să facă aşa ceva, putea să o vadă oricând", a spus Anuţa Potra.

De Crăciun i-a fost clar că a pierdut-o
Acel ceva pomenit de sora criminalului s-a petrecut, susţin poliţiştii la Crăciun. Atunci, Nicolae Lăpuşte a încercat să salveze relaţia cu Klaudia, dar femeia a refuzat să se întoarcă la el.
Comisarul-şef Valentin Rusu, de la IPJ Cluj, spune că s-a creionat un profil al criminalului pentru a vedea de unde a început să urzească planul de răzbunare.
"Din ce afirmă familia lui Lăpuşte, interiorizarea sa şi depresia a început undeva în perioada sărbătorilor de iarnă, când a înţeles că nu mai poate avea o relaţie cu mama fetiţei. Şi atunci a apărut în mintea lui această idee: să îi facă să sufere şi pe cei din jurul lui", spune poliţistul.
Făcea scandal, dar n-o lovea
Între Nicolae Lăpuşte şi concubina lui, Klaudia Nagy, au existat şi stări conflictuale care au fost aplanate doar de intervenţia Poliţiei. Comisarul Rusu a recunoscut că de la locuinţa lui Lăpuşte s-a sunat de mai multe ori la 112 dar că acesta făcea doar scandal şi nu era violent.
"Femeia i-a spus sorei ei, care locuieşte în Satu Mare, că în urmă cu câţiva ani i-a dat o palmă dar de aici şi până să vorbim de violenţe este cale lungă".
ULTIMELE ORE
S-a comportat absolut normal
După ce s-a despărţit de concubina lui, Nicolae Lăpuşte a continuat să fie un tată model astfel încât nimeni nu a bănuit ce avea să se întâmple. Lunea trecută, în jurul orei 11.00, i-a luat pe cei doi copii de la mamele lor şi a mers cu ei la mall.
Camerele de luat vederi din incintă au surprins un comportament normal, cum are orice tată. După câteva ore, bărbatul a plecat cu copiii spre apartamentul în care locuia unde a înregistrat filmul de adio.
"A montat camera de luat vederi pe un dulap pentru a avea panorama întregii camere. S-a purtat absolut normal cu cei doi copii şi nimic nu arăta că vrea să le facă rău. Apoi a adresat un mesaj concubinei în care spune că nu doreşte să fie găsit şi înmormântat", spune comisarul Rusu.
ÎN URMĂ CU DOI ANI
Depresie tratată la Boli Interne
Nicolae Lăpuşte nu a avut tentative de suicid, aşa după cum s-a grăbit să anunţe şeful Poliţiei CLuj, chestorul Ioan Păcurar. El a fost tratat de depresie, în urmă cu doi ani, într-o clinică unde se tratează bolile interne.
Dezvăluirea a fost făcută de comisarulşef Valentin Rusu, de la IPJ CLuj, care a condus ancheta judiciară în cazul acestei drame.
"A fost internat la Clinica Medicală 2 din Cluj Napoca pentru a fi tratat de depresie. Nu ştim de ce nu a fost trimis la o clinică specializată pentru a urma un tratament. Documentele sunt la Parchet pentru a investiga ce au făcut medicii. Nu a avut tentative de suicid. A spus de câteva ori la nervi că se omoară dar multă lume spune asta", spune comisarul Rusu.
INTERVIU
Dorel Onaca: "Fetiţa era înfofolită,ţinea ochii deschişi şi gâtul întins către suprafaţă"
Horia Tabacu
EVZ: Ce faceţi, v-aţi revenit după intervenţia de la lacul Tarniţa?
Dorel Onaca:
Experienţa de acolo a fost foarte grea. Rar, în viaţa mea, m-am întâlnit cu asemenea drame. Din fericire, nu am timp să meditez la imaginea fetiţei, care greu îmi va ieşi din minte. Sunt pe Dunăre, în zona Silistra. Nici nu am apucat să ajung bine la Constanţa că m-a sunat un armator ucrainean. După cum se ştie podul de gheaţă de la Sulina a cedat şi debitul apei, pe Dunăre a scăzut considerabil.
Multe nave s-au proptit de mal şi sau înclinat . Ele au şi spărturi provocate de sloiurile de pe fluviu. Noi scafandrii intervenim şi facem tot posibilul să le echilibrăm ca să nu se răstoarne. În acest fel salvăm încărcătura care este de sute de mii de tone. În acelaşi timp, fiind vorba şi de nave care transportă benzină sau motorină evităm şi un dezastru ecologic.

REACȚIE. „Am fost șocat de privirea limpede a acelui copil” FOTO: AGERPRES
S-ar putea spune că vă umpleţi de bani. Aţi venit de urgenţă din Kuweit, apoi la Tarniţa şi imediat la Călăraşi.
Pentru intervenţia de la Tarniţa şi pentru cea din zona Călăraşi- Silistra nu cer bani.
Să ne întoarcem la tragedia de la Tarniţa, care a atras atenţia întregii ţări. Cum era fetiţa, când aţi găsit-o?
Ţinea ochii deschişi. Avea o privire limpede. Îl ţinea pe tatăl ei de gât şi el o îmbrăţişa. Fetiţa mai avea gâtul foarte întins ca şi cum ar fi vrut să fie cât mai aproape de suprafaţă, să respire. Pot să vă mai spun că era îmbrăcată exact ca în poza care circulă pe internet.

Avea un fâş îmblănit roz şi un capişon. Era şi înfofolită, cum s-ar spune, ca să nu răcească. Ceea ce m-a făcut să mă gândesc la faptul că tatăl ei i-a purtat de grijă până în ultimul moment înainte să sară în apă. De altfel şi fratele ei, care se găsea în apropiere ţinea gâtul tot întins , ca şi cum ar fi vrut să se apropie de suprafaţa apei, să respire.
Am fost şocat de privirea limpede a acelui copil şi am vrut să o desprind din braţele tatălui ei, dar a fost mai greu pentru că erau legaţi cu un cablu. Am mai observat că şi fetiţa şi fratele ei aveau fiecare piciorul drept îndoit ca şi cum ar fi vrut să îşi ia avânt către suprafaţă.
Din câte ştiu aţi avut multe asemenea intervenţii în carieră. Este aceasta de la Tarniţa mai deosebită?
Am participat la 970 de asemenea acţiuni în peste 30 de carieră. Am adus la suprafaţă mulţi părinţi care se găseau îmbrăţişaţi cu copiii lor pe findul mărilor şi ocea nelor. Acele drame erau cauzate de naufragiul unor nave de croazieră. O situaţia ca cea de la lacul Tarniţa nu am mai trăit.
Ce au zis mamele când aţi ieşit?
Eu nu am dat ochii cu ele. Este adevărat că aşa au scris unele ziare dar asta nu s-a întâmplat. Când am ieşit, împreună cu cei patru colegi ai mei, am predat cadavrele reprezentanţilor legii şi neam văzut de drum. Mi se pare că membrii familiilor erau undeva mai sus, deasupra prăpastiei.
Mai vedeţi câteodată privirea fetiţei?
Nu, asta este meseria mea. Dacă mi-ar fi rămas în minte figurile tuturor celor pe care i-am adus morţi, la suprafaţă nu era în regulă. M-am obişnuit. Trebuie să uit.
Dorel Onaca continuă să lucreze, pe Dunăre undeva între pădurea Chiciu, pe pe malul românesc şi localitatea bulgărească Silistra. Coordonează trei remorchere, 4 împingătoare şi două barje. A reuşit împreună cu scafandrii lui să evite un dezastru ecologic, deversarea în Dunăre a câteva sute de tone de motorină şi benzină.
Citiţi şi:

  • Dorel Onaca, despre operațiunea de căutare de ieri: „După ce l-am scos din apă, i-am dat o palmă nenorocitului!”
  • REZULTATUL AUTOPSIEI. Bărbatul și ce doi copii recuperați din Lacul Tarnița au murit înecați
  • Terifiant: tată şi fiică îmbrăţişaţi în adâncuri. CRIMA CARE A ÎNGROZIT ROMÂNIA