Crevetele (Alpheus ruber) este una dintre speciile de creveți mușcători și trăiește în Marea Mediterană, Atlanticul de Nord-Est.
Cel mai des îl găsim în crăpăturile din recifele stâncoase și nisip, orificiile spongierilor.
Este un crevete voluminos, având un cioc foarte scurt, partea proeminentă a carapacei care se proiectează între ochii animalului. Dotat cu antene lungi, unite. Prima pereche de picioare destinate mersului are un clește normal și unul mărit și modificat, iar cea de a doua pereche de membre are clești minusculi.
Acest crevete este de culoare roșie intensă, aproape strălucitoare. Mărimea variază de la 2,5 cm până la 3,5 cm.
În cazul în care se întânesc doi creveți din aceeași specie stau faţă în faţă, cu armele încărcate şi gata să apese pe trăgaci. După ce trage primul luptător şi apoi se retrage, celălalt ţinteşte şi trage şi el. Dar, când crevetele-pistol se luptă, nici una nu se răneşte, deoarece ele păstrează întotdeauna între ele o distanţă suficient de mare pentru a fi în siguranţă.
Cu toate acestea jeturile de apă pe care le împroaşcă creveta din cleşte nu sunt întotdeauna inofensive. Pistolul cu apă este, de asemenea, folosit pentru a buimăci şi a ucide prada, care poate consta din viermi, crabi şi peştişori. Jetul de apă, produs de închiderea bruscă a cleştelui cu o forţă mare, este destul de puternic ca să facă ţăndări un perete de sticlă al unui acvariu. Dacă creveta-pistol îşi pierde cleştele, micul „pistolar“ devine stângaci, cleştele lui stâng transformându-se într-un nou pistol, în timp ce fostului braţ trăgător îi creşte un nou cleşte.
Puterea sa sunt cleștii. În momentul în care își pocnește cleștii produce un zgomot mai mare decât un bum sonic. Pocnitura crează însă și o bulă a cărei temperatură este aproape tot atât de fierbinte ca și soarele 4726,85 grade Celsius. Este de evitat ca un om să aibă în faţă o creatura dotată cu asemenea armă și inteligență. Cu arma sa „pistolarul” din adâncuri poate ucide în 300 de milisecunde un om.