Editura Evenimentul si Capital

Creștinismul a murit! Trăiască noua RELIGIE a MINORITĂȚILOR!

Autor: | | 13 Comentarii | 3087 Vizualizari

Natacha Polony a publicat împreună cu Jean-Michel Quatrepoint o carte care denunță tirania din ce în ce mai agresivă a minorităților.

Un interviu cu Natacha Polony pentru Le Figaro.

Cartea dvs, „Izbăviți-ne de bine”, evocă titlul „Imperiul binelui” al lui Muray. Intenționat?

Categoric. Philippe Muray făcea anticipație, dar astăzi tot ceea ce descria prinde viață. Este un coșmar uimitor.

Ca în povestirile lui Muray, persoane care se considerau până acum corecți, la locul lor, nu niște eroi, dar oameni cumsecade, se găsesc acuzați pentru o glumă, o atitudine... Nu crezi că Franța impune rasismul de stat? Ești un alb dominant cu refleze postcoloniale. Mănânci carne? Ești nazist. Glumești despre femeile bătute? Eși dat afară din audiovizual.

Ce ne-a reunit, pe Jean-Michel Quatrepoint și pe mine, este constatarea unei noi forme de opresiune prin utilizarea culpabilizării cetățenilor.

Restricțiile la adresa libertăților noastre se înmulțesc, însă, cum ele sunt puse în numele unei „cauze drepte”, trebuie să acceptăm. A rezista devine extrem de dificil și de delicat.

Titlul cărții vrea deci să atragă atenția asupra capcanei întinse cetățenilor și care ar putea fi rezumată așa: „dacă nu ne împărtășiți cauzele sunteți niște ticăloși, susțineți morții de pe străzi, lovirea femeilor și a copiilor.”

În carte încercăm să ieșim din această alternativă maniheistă. Nici Jean-Michel, nici eu, nu ne propunem să explicăm că este bine să fii rasist sau homofob, sper că ați înțeles. Am vrea doar să amintim că viața în democrație înseamnă căutarea dreptei măsuri, a consensului, a posibilității de a găsi o poziție majoritară.

Or, logica contemporană este minoritară și împiedică ajungerea la un compromis democratic.

Totuși cred că absurditatea va sfârși prin a ucide unele din aceste mișcări. Citez în carte un mesaj pe Twitter în care autorul explică că veganii albi aleg această cauză, veganismul, deoarece pot practica aproprierea, pot confisca lupta oilor, fără ca acestea să poată protesta. Pasămite, încearcă să se simtă eroi. Iar veganii victime ale rasismului, dimpotrivă, sunt conștienți de acest dezechilibru. Intersecționalitatea devine foarte complicată...

Titlul pare să facă referire și la Tatăl Nostru cu al său „și ne izbăvește de cel rău”... Toate aceste cauze militante au ceva religios?

Toate aceste mișcări țin de o logică inchizitorială. Pentru că se bat în numele „Binelui”, ele fac orice discuție imposibilă. Ies din ordinea politică pentru a intra în ordinea religioasă. Ele nu acceptă ajungerea la un compromis, ascultarea punctelor de vedere, dezbaterea, ci de a lupta împotriva răului. Or, cu Răul nu stai la discuții, îl eradichezi. De aici își hrănesc autoritarismul.

Dimensiunea religioasă este în mod deosebit perceptibilă la mișcările vegane. Ele sunt chintesența acestor căutări ale purificării – căutare specifică oricărei călătorii spirituale.

Viziunea lor este următoarea: suntem răi, și recunoscând păcatele individului, devenind vegani, individul se purifică. Acest proces joacă rolul unei convertiri, o schimbare radicală decurgând dintr-o conștientizare. În schimb, cei care persistă în „carnism” alegând să rămână răi, sunt niște „asasini”, niște „păcătoși”.

Este foarte greu să porți o discuție cu cineva care crede că atunci când mănânci un cotlet redeschizi lagărele de concentrare.

DRAMA prin care trece Rică Răducanu! Probleme mari de sănătate

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI