Creșterile de taxe trebuie evitate! Un consultant fiscal, apel pentru noul guvern

Creșterile de taxe trebuie evitate! Un consultant fiscal, apel pentru noul guvernDrapelul României. Sursa foto: Dreamstime

Avocatul Gabriel Biriș a analizat provocările economice care urmează după victoria lui Nicușor Dan, insistând că desemnarea unui premier capabil și formarea unui guvern competent reprezintă următorul pas crucial.

El consideră că Ilie Bolojan poate fi omul care să aducă disciplina bugetară de care România are nevoie.

„De la dl. Ilie Bolojan vine speranța în redresarea bugetară a României”, a subliniat Biriș, accentuând nevoia unui management eficient al fondurilor publice.

Măsuri urgente pentru stabilitatea economică

Biriș susține o reformă fiscală profundă, bazată pe disciplina bugetară și eliminarea evaziunii fiscale prin modificări clare ale Codului Fiscal și reformarea activității ANAF.

„Trebuie eliminate rapid câteva din aberațiile dlui Boloș: RO e-Transport (care nici măcar nu respectă legislația UE, urmează foarte probabil un infringement), RO e-TVA (complet inutil!).

Codul fiscal trebuie reformat cu sens!”, a declarat avocatul.

El avertizează că fără deblocarea PNRR, România nu va putea finaliza marile investiții esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii și a economiei.

„Trebuie deblocat PNRR, fără banii veniți de la UE nu putem finaliza marile investiții de care România noastră are atât de mare nevoie!”, a afirmat Biriș.

Gabriel Biriș

Gabriel Biriș. Sursa foto: facebook / Gabriel Biriș

Oprirea risipei și revizuirea politicilor fiscale

O altă prioritate este stoparea cheltuielilor excesive din bugetul public, prin eliminarea programelor precum PNDL și reducerea ajutoarelor de stat.

În plus, Biriș atrage atenția asupra necesității de a evita creșterea cotelor de impunere, inclusiv TVA, pentru a nu afecta mediul de afaceri și consumatorii.

„Creșterile de cote de impunere (în special TVA) trebuie evitate. Ca măsură de ultimă instanță, dacă nu se poate fără creșteri de cote, să fie moderate și pe durata limitată (2025/2026)”, a precizat acesta.

Avocatul consideră că măsurile economice impuse de Guvernul Ciolacu trebuie revizuite urgent, făcând referire la eliminarea prevederilor IMCA și ICAS, dar și la prelungirea perioadei de recuperare a pierderilor la 10 ani.

„Investițiile private trebuie stimulate, nu descurajate!”, a punctat Biriș.

Eliminarea privilegiilor

O altă problemă majoră pe care Biriș o evidențiază este faptul că sarcina fiscală totală nu trebuie să depindă de modul în care sunt obținute veniturile, ci de suma acestora.

„Nu putem continua politica divide et impera, de creare de cetățeni de rangul 1 (tarabostes, cu privilegii) și cetățeni de rangul 2 (comati, care plătesc în full)! Că sunt acum la modă dacii :)”, a transmis el într-un mesaj ironic.

Recâștigarea încrederii românilor

Pentru Gabriel Biriș, una dintre cele mai mari provocări este refacerea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

El vede în Ilie Bolojan un lider capabil să genereze această schimbare prin experiența sa administrativă de succes la Oradea și Bihor.

„Speranța vine în principal de la dl. Ilie Bolojan, experiența dniei sale la Oradea și mai apoi Bihor fiind una foarte relevantă”, a precizat acesta.