În Republica Moldova sunt cele mai mici salarii din Europa, 4 euro/oră, potrivit unei statistici publicate de Visual Capitalist. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, confirmă acest lucru și spune că, în viitorul apropiat, salariile ar putea crește.
„Noi, pentru anul 2024, am crescut salariul minim de la 4.000 de lei la 5.000 de lei. Deci, am avut o creștere cu 25 la sută. O creștere mare, dar nu suficientă pentru nevoile cetățenilor.
Avem o înțelegere de comun cu patronatele, sindicatelor și Ministerul Muncii și Protecției Sociale ca să discutăm o perspectivă foarte clară pe termen mediu cu cât o să crească salariul minim pe economie, astfel încât să ajungem la un minim acceptabil. Salariul minim trebuie să fie jumătate din salariul mediu pe economie.
Astfel, dacă noi avem 13.700, salariul minim ar trebui să fie 7.000 de lei. Acest lucru implică costuri nu doar bugetare. Pentru că atunci când stabilești salariul minim, crește presiunea și pe mediu de business deoarece ei trebuie să asigure aceste salarii”, a declarat ministrul Petru Rotaru, la rlive.md.
Creșterea salariului minim. Situația din Europa
De la 1 ianuarie 2024, salariul minim în Republica Moldova a fost la 5.000 de lei, față de 4.000 de lei, cât a fost în 2023. De asemenea, salariul mediu lunar pe economie a crescut la 13.700 de lei brut. Pe baza datelor Eurostat, Visual Capitalist a realizat o hartă „termică” ce reprezintă salariul mediu orar (în euro), în Europa. Datele includ salarii și sporuri/ indemnizații.
Luxemburg, capitala serviciilor financiare din Europa, are cel mai mare salariu mediu (47,2 euro/oră) de pe continent. Țara are, de asemenea, cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Danemarca și Norvegia din Scandinavia au, de asemenea, salarii bune (42 euro/oră), deși Suedia (26 euro/oră) se situează mai degrabă la mijlocul clasamentului.
“Tendințele generale indică faptul că Europa de Nord și de Vest au salarii medii mai mari decât Europa de Sud și de Est. Asta reflectă diferențele dintre economii, bogăție și costul vieții”, potrivit Visual Capitalist.
Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu din acest set de date, de 8 euro/oră. Cu 10,4 euro pe oră, România se situează în acest clasament pe penultimul loc, aproape de media din Letonia, care are un salariu mediu pe oră de 10,7 euro. Ceva mai bine plătiți sunt ungurii (11 euro/ oră) și polonezii (11,9 euro/oră).