Începând cu data de 1 iulie, salariul minim pe economie va crește până la 3.700 de lei. De asemenea, dobânzile ratelor vor înregistra o ușoară scădere. Dincolo de aceste vești, o serie de scumpiri sunt anunțate în România.
Ce scumpiri sunt anunțate
Din iulie, românii care au contract cu salariul minim vor avea venituri lunare mai mari. Salariul minim a crescut de la 3.300 de lei până la 3.700 de lei. Totuși, majorarea nu va fi aplicată în cazul tuturor românilor care încadrați cu salariul minim. Nu vor beneficia de această creștere salariații din agricultură, construcții și industria alimentară.
Totodată, dobânzile celor care au împrumuturi bancare vor înregistra o scădere ușoară. Dincolo de aceste vești bune, România va fi lovită și de un val de scumpiri. Creșterea prețurilor la carburanți, facturile mari la gaze sau pe litoral sunt câteva dintre majorările care intervin în această lună.
Ce se întâmplă pe piața muncii
Deși este așteptată de românii cu venituri mici, creșterea salariului minim ar duce la tensiuni pe piața muncii, spun specialiștii. Astfel, companiile cu profituri mici ar putea fi obligate să facă schimbări legate de pachetele salariale oferite.
„Deși o creștere a salariului minim este binevenită, însemnând o îmbunătățire a nivelului de trai, stimularea consumului sau creșterea ratei de ocupare a forței de muncă, aceasta s-ar reflecta cel mai probabil la o anumită perioadă şi în prețuri”, a precizat Ana Vișian, reprezentant Bestjobs, confom Economedia.
Scumpiri în restaurante și magazine
Cei din HoReCa susțin că schimbările anunțate de Guvernul României au și consecințe. Daniel Mischie, vicepreședinte HORA & CEO City Grill Group, susține că majorarea salariului minim va aduce scumpiri în restaurante și în magazine.
„Va urma probabil o nouă fază a scumpirilor la raft sau în restaurant, de două procente. Cred că reacția va fi imediată”, a precizat acesta.
În schimb, Mischie susține că majorarea veniturilor acestor categorii de angajați va duce la o scăderea emigrației.
În luna iulie, românii vor plăti mai mult pentru un plin la mașină. Din cauza majorării accizelor, carburanții se vor scumpi, cu toate că prețurile acestora au scăzut în ultima perioadă.
Astfel, accizele la benzină fără plumb vor crește cu 363,24 lei / 1.000 de litri față de pragul anunțat la începutul acestui an.
Creșteri semnificative sunt anunțate și în cazul facturilor la gaze. Schimbarea vine după ce ANRE a majorat tarifele de distribuție. Din prima zi a lunii iulie, acestea vor crește cu 19%. Concret, facturile românilor vor fi mai mari cu 6%. De asemenea, majorarea salariului minim ar putea duce la creșterea tarifelor de pe litoral.