Creșterea prețurilor modifică cererea pe piața imobiliară. Ce fel de locuințe sunt căutate de cumpărători

Dezvoltator imobiliar / Sursa foto: korter.ro

Creșterea prețurilor pe piața imobiliară, ca urmare a inflației și a majorării costurilor de construcție reorientează cererea spre locuințe mai mici dar mai bine organizate.

În acest moment, piaţa imobiliară este afectată de inflaţie şi de creşterea explozivă a costurilor de construcţie din ultimul an. Iar acest lucru favorizează dezvoltarea unui nou segment de cerere pentru locuințe „smart economy”, corelate cu piața occidentală. Acest tip de locuințe oferă perspectiva utilizării mult mai eficiente a spațiului util.

Estimarea îi aparține lui Matei Maloş, CEO Directimo, o platformă pentru achiziţii de locuinţe noi.

„Piaţa este afectată de inflaţie şi de creşterea explozivă a costurilor de construcţie din ultimul an. În acest context, estimăm dezvoltarea unui nou segment, corelat cu piaţa occidentală – locuinţele smart economy, eficiente din perspectiva utilizării spaţiului şi optimizate din punct de vedere arhitectural, astfel încât să satisfacă cererea solvabilă din piaţă”, spune Matei Maloş, CEO Directimo.

Aceste tipuri de locuințe, smart economy, pot aduce profituri mai bune din închiriere, cât şi premisele unui nivel de calitate mai ridicat. În prezent, pe piața imobiliară există un deficit de studiouri duble cu suprafeţe utile de 45 mp, apartamente de două camere plus birou, de aproximativ 65 mp, şi apartamente de patru camere, cu suprafeţe de 80-90 mp utili, plus terase.

Ce se întâmplă pe piața locuințelor

Presiunea pe preţ pentru locuinţele noi duce cererea către suprafeţe mai mici, dar de o calitate ridicată, conform cerinețor din Occident. În primele trei trimestre ale anului 2021, specialiştii Directimo au selectat peste 50.000 de oferte noi, pe segmentele superioare ale pieţei, mediu, mediu-superior, premium şi de lux din Capitală.

„După monitorizarea pieţei timp de nouă luni, concluziile specialiştilor Directimo pentru cele patru segmente ale pieţei sunt: apartamentele calitative devin inaccesibile publicului larg; doar pe segmentul mediu mai sunt disponibile unităţi cu două camere, care să se încadreze în limita plafonului de 5% TVA, respectiv 450.000 lei, fără a include însă locul de parcare.

Suprafaţa mediană utilă a acestor unităţi este de 53 mp, iar preţul median per unitate este de 89.000 euro + TVA + loc de parcare. Pe segmentul mediu superior, apartamentele cu două camere au o suprafaţă medie utilă de 54 mp, preţul median ajungând la nivelul de 111.600 euro + TVA + loc de parcare”, susțin reprezentanții Directimo.

În zonele exclusiviste ale Bucureștiului, pe segmentul de lux (zonele Primăverii, Kiseleff şi Aviatorilor), suprafeţele medii ajung la 81 mp utili pentru două camera, iar prețul depășește 700.000 euro + TVA + loc de parcare. Prețurile ridicate pot fi explicate, pe de-o parte, prin creşterea semnificativă a cererii, venite din partea oamenilor cu forță financiară. Pe cealaltă parte, oferta este extrem de scăzută în contextul rarităţii terenurilor şi al dificultăţilor din procesul de autorizare.

Despre platforma Directimo

Directimo este o platformă pentru achiziţii de locuinţe noi, ce oferă acces gratuit la cele mai bune oferte pentru 300 de ansambluri rezidenţiale şi peste 50.000 de apartamente noi din Bucureşti. Este un motor de căutare dedicat pieţei rezidenţiale noi, cu o bază de date proprii şi tehnologie bazată pe inteligenţă artificială (AI).

Utilizatorii beneficiază din partea specialiştilor Directimo de consultanţă şi asistenţă în încheierea tranzacţiilor. Pe baza criteriilor de căutare, proiectele rezidenţiale recomandate cuprind avantajele şi aspectele de luat în considerare pentru fiecare imobil în parte.

În plus, clienţii platformei au acces la istoricul fiecărui dezvoltator imobiliar şi analize comerciale și de prețuri extinse pentru ansamblurile rezidenţiale vizate.