Ministrul Economiei a vorbit despre creșterile de prețuri înregistrate în ultimele luni. Oficialul a ținut să precizeze faptul că această problema este una la nivel european, însă Guvernul caută cele mai bune măsuri pentru a o rezolva. De asemenea, el susține că o soluție ar fi creșterea capacității de producție.
România se confruntă cu o creștere semnificativă a inflației, însă și a prețurilor. Cele mai mari majorări au fost înregistrate în ultimele luni la energie, gaze și mărfurile alimentare. Florin Spătaru, ministrul Economiei, susține că această problemă este la nivel european, însă Guvernul caută cele mai bune măsuri care să ajute cetățenii. Oficialul are și o soluție pentru creșterea prețurilor și susține că creșterea capacității de producție ar ajuta.
”Nu pot să vă spun decât că soluţia este creşterea capacităţii de producţie” a precizat Florin Spătaru.
Ministrul Economiei a susținut vineri, la Craiova, faptul că PSD și colegii de coaliție au venit cu măsuri concrete în programul „Sprijin pentru România” pentru a soluționa problemele de ultima perioadă.
”Să nu ne aşteptăm că inflaţia în Germania este 2% şi în România este 10%. E o problemă europeană, pe care o discutăm şi urmează să vedem ce măsuri vor fi adoptate”, a mai spus ministrul Economiei.
Ministrul Economiei propune soluții, Mugur Isărescu ne invită la ceai de tei
Inflația a atins un nou prag, record pentru ultimii nouă ani. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a prezentat situația din punctul său de vedere. Oficialul susține că efectele directe sunt cunoscute și ușor de calculat. Efectele indirecte însă sunt „multiple și greu de calculat”.
Totuși, România nu se află pe primul loc în ceea ce privește pragul atins de rata inflației. Înaintea noastră sunt țării precum Lituania, care se apropie de 16%, Estonia, în jur de 15% sau Cehia, aproape 12%.
„Suntem o economie deschisă, nu mai stabilim prețul la petrol, energie, gaze naturale. Nu noi stabilim aceste preturi. Suntem sub impactul lor pentru ca am deschis economia din 1990. Nu avem cum să o protejam decât cu subventii. Dacă vrei cu subventii ai nevoie de o situație fiscala buna”, a afirmat guvernatorul BNR.
Chiar dacă susține că România nu mai are o situație financiară bună de mai mulți ani, Mugur Isărescu vine cu sfaturi pentru cetățeni și îi îndeamnă la calm. El recomandă ceaiul de tei, făcând aluzie la declarațiile lui Rareș Bogdan cu privire la activitatea angajaților BNR. Declarația a stârnit o serie de controverse, având în vedere creșterea prețurilor cu care ne confruntăm.
„Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu. Deci e un sfat bun. Exagerările sunt specifice dar nu fac bine”, a declarat Mugur Isărescu în cadrul conferinței de presă susținută joi.