Aproape 500 de copii s-au născut prematur, anul trecut, iar în acest an, până la 15 noiembrie, numărul nou născuților înainte de termen este de peste 360, la Constanța. Medicul șef al Secției Neonatologie din Spitalul Județean de Urgență Constanța, Livia Frățiman, spune că cele mai multe cazuri provin din zonele rurale și din rândul populației defavorizate însă apariția prematurului este din ce în ce mai frecventă la familiile de intelectuali foarte ocupați.
Numărul copiilor născuți prematur crește alarmant în județul Constanța, la Spitalul Județean de Urgență, în primele 10 luni ale anului, din cei 3007 copii nou născuți, 363 fiind înainte de termen. De Ziua Internațională a prematurității, medicul șef al Secției Neonatologie, Livia Frățiman, a organizat o întâlnire emoționantă cu 30 de copii, cu vârste între câteva luni și 8 ani, născuți prematur, care acum duc o viață normală. Secția de Terapie Intensivă trece printr-un program de modernizare și de extindere unde, până la sfârșitul lui 2018, vor putea fi îngrijiți 22 de copii care vor beneficia de tot ce e nevoie pentru a supraviețui în condițiile cele mai bune și a reduce complicațiile pe termen scurt și pe termen lung.
Cei mai mulți copii născuți prematur provin din zonele rurale și din populația defavorizată, spune dr Livia Frățiman. ”E de evidențiat, însă, că este din ce în ce mai frecventă apariția prematurului în familiile de intelectuali foarte ocupați. Stresul poate fi pus la baza unei asemenea situații”, crede medicul specialist. Ea vorbește și de numărul mare al mamelor minore: “Avem acum o mamă de 14 ani care a născut la 30 de săptămâni, un copil de 1200 grame. Tatăl, are 15-16 ani. În urmă cu 10 ani am avut o mamă de 11 ani, neîmpliniți. Era din Constanța, provenea dintr-o familie normală, a fost o scăpare educațională. A născut la termen, prin cezariană, un copil sănătos. Am avut și o mamă de 12 ani, acum doi ani”.